NI: Крилатите ракети „Калибър“ са основно ударно оръжие с далечно действие на ВМФ на Русия, което предизвиква сериозното безпокойство на САЩ (видео)


National Interest: Крилатите ракети "Калибър" са основно ударно оръжие с далечно действие на ВМФ на Русия, което предизвиква сериозното безпокойство на САЩ (видео)Крилатите ракети „Калибър“, превърнали се в основно ударно оръжие с далечно действие на ВМФ, дават преимущество на Русия, което предизвиква сериозното безпокойство на САЩ, анализира National Interest.

Ракетното семейство „Калибър“ включва над десет различни варианти, които се различават от пуска, далекобойността, характера на поразяваните цели и от скоростта. Дължината на ракетите е от шест до девет метра, те могат да бъдат снабдени с обикновени или ядрени бойни глави.

Ракетите за поразяване на наземни цели не отстъпват по характеристиките си на американските „Томахоук“, а противокорабните ракети, които развиват свръхзвукова скорост в крайния участък на полета, в голяма степен изпреварват американските аналози, отбелязва изданието.

Ракетите „Калибър“ са разположени в руските подводници от проекта „Варшавянка“, а също и на по-съвременните образци, такива като „Акула“, „Лада“ и „Ясен“.

С тези мощни крилати ракети са снабдени и стражевите кораби.

Например, стражевикът от типа „Гепард“ е въоръжен с осем „Калибри“, а на есминеца с управляемо ракетно оръжие ще има десетки, пише авторът на статията.

Крилатите ракети са ефективни не само при употребата им срещу крупни кораби.

„В епохата на смъртоносното оръжие с голяма далечина значително по-разумно е да се разпределя огневата мощ с по-малки подвижни платформи, а не да се създава една голяма, скъпа и при това уязвима група“, — подчертава авторът на статията, добавяйки, че Русия убедително е демонстрирала това.

Програмата на САЩ предполага оптимално разсредоточаване на бойната мощ с използването на кораби от крайбрежната зона, но тя от самото начало се натъкна на големи трудности.

Освен това, на въоръжение в американските кораби от крайбрежната зона от клас фрегата няма такива мощни ракети, като „Калибър“, които могат да се разполагат дори на малки стражеви кораби, завършва изданието.

 

Posted on 25.01.2017, in Анализи, Видео, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: