Специалният посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура: Руската делегация положи много усилия за успеха на срещата в Астана


Специалният посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура: Руската делегация положи много усилия за успеха на срещата в Астана„Руската делегация положи много усилия за успеха на срещата за Сирия в Астана“, заяви специалният посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура пред телевизия RT, цитиран от „Фокус“.

„Мен много ме впечатли Александър Лаврентиев, лидер на руската делегация. Очевидно е, че той е високо професионален медиатор и посредник. Той доказа това по време на тези срещи. И много ефективно му асистираше Сергей Вершинин. Руският екип предприе големи усилия“, каза де Мистура.

Днес приключиха преговорите в казахстанската столица Астана с участието на Русия, Иран и Турция.

В оценките за форума проличава сдържан оптимизъм: властите и опозицията в Сирия за първи път можаха „да се погледнат в очите“, коментира главата на руската делегация на преговорите Александър Лаврентиев.

„Страните от преговорите не са обсъждали никакви политически въпроси, засега са обсъждани нарушенията в примирието“, заяви представителят на делегацията на сирийската опозиция на конференцията в Астана Усама Абу Зейд .

По-рано бе съобщено, че руският център на примирието в страната строго е посочил на командването на сирийската армия да съблюдава споразумението за прекратяване на бойните действия.

„Ние, а също нашите колеги, представляващи политическата опозиция, сме поканени в Москва на 27 януари“, заяви друг източник от опозиционната делегация.

В крайна сметка в резултат на преговорите бе постигнато решение за изграждане на тристранен механизъм по мониторинг на примирието между Иран, Турция и Русия.

„Страните са се разбрали да установят тристранен механизъм, за да следи за пълното придържане към примирието, да предотвратяват провокации и да определят всичките му условия“, според взетото в резултат на преговорите заявление, прочетено от казахстанския министър на външните работи Кайрат Абдахманов скоро след края на конференцията.

Представителите на сирийската опозиция не бяха доволни от комюникето.

„Иран провежда на места известен брой военни офанзиви, които водят до насилственото бягство на хиляди сирийци, както и до кръвопролитие. Това комюнике легитимира тази роля“, заяви анонимен представител от делегацията на опозицията.

Втори делегат, който заяви че опозицията няма да подкрепи комюникето, посочи, че Турция е била слаба на преговорите и не е успяла да защити позицията на опозицията.

Представителят на сирийската опозиция на преговорите в Астана Хишам Маруа заяви, че работата на конференцията е приключила и по-нататък опозицията ще обсъжда сирийските проблеми в Женева на 8 февруари.

Последният кръг от преговорите в Женева за Сирия се състоя през април миналата година. По-рано в тях участваше единствено политическата опозиция.

Предполага се, че на поредния кръг ще бъдат поканени и представители на въоръжената опозиция.

Реклами

Posted on 25.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: