Русия, Турция и Иран взеха решение за създаване на механизъм за наблюдение на спазването на прекратяването на огъня в Сирия


Русия, Турция и Иран взеха решение за създаване на механизъм за наблюдение на спазването на прекратяването на огъня в СирияРусия, Турция и Иран взеха решение за създаване на механизъм за наблюдение на спазването на прекратяването на огъня в Сирия, се посочва в заключителното изявление от посветената на Сирия среща в казахстанската столица Астана, съобщиха осведомителните агенции.

В съвместното изявление на трите държави се казва още, че сирийската криза може да бъде решена само по политически път и че военно решение няма.

След два дни преговори в Астана първоначалният текст на декларацията навежда на мисълта, че участниците не са постигнали особено съгласие отвъд потвърждаването на необходимостта от политическо решение и на примирието от 30 декември, което двете воюващи страни се обвиняват взаимно, че нарушават, отбелязва Ройтерс.

„Планираме да създадем тристранен механизъм, за да сме сигурни, че режимът на прекратяване на бойните действия се спазва и за да предотвратим всички провокации“, се подчертава в документа, достъп до който е получила ТАСС.

Приключвайки разговорите в Астана, Техеран, Москва и Анкара заявяват също така, че подкрепят желанието на въоръжените опозиционни групи да участват в следващия кръг от преговори, който ще се проведе в Женева на 8-ми февруари, добавя Ройтерс.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура съобщи, че механизмът за наблюдение на прекратяването на огъня в Сирия ще работи от столицата на Казахстан, предаде ТАСС. Той уточни, че политическият процес за Сирия ще продължи в Женева, допълва Ройтерс.

Главата задача на преговорите за Сирия в Астана бе поддържането на примирието и конкретни резултати в тази насока има в тристранното изявление на Русия, Иран и Турция, подкрепено и от останалите участници в дискусиите, заяви ръководителят на сирийската правителствена делегация Башар Джаафари. Той нарече преговорите в Астана успех.

Джаафари, който е и постоянен представител на Сирия в ООН, каза, че Дамаск не би приел евентуално едностранно решение за федерализацията на Сирия. Той каза, че подобно решение трябва да се вземе по демократичен път от народа на Сирия, а не от отделни групи в страната.

Джаафари изрази увереност, че механизмът за наблюдение на прекратяването на огъня в Сирия ще се реализира.

Той каза, че сирийската армия ще продължи офанзивата в долината Уади Барада край Дамаск. Тази офанзива ще трае, докато Дамаск продължава да е лишаван от вода, идваща именно от източници в този район, предаде Ройтерс.

Ръководителят на сирийската опозиционна делегация на преговорите в Астана Мохамед Алуш каза, че има резерви относно заключителното комюнике от преговорите, публикувано от Русия, Иран и Турция, предаде Ройтерс.

Той каза, че сирийската опозиция е направила отделно предложение относно прекратяването на огъня и се надява, че Русия ще отговори на него до една седмица.

Алуш каза, че това предложение е било изпратено и на Турция и на ООН.

Опозиционният представител подчерта, че сирийските опозиционни сили никога няма да допуснат Иран да има думата относно бъдещето на Сирия. Той каза, че подкрепя намирането на политическо решение на кризата в Сирия, чиято цел ще е да се сложи край на управлението на Башар Асад.

Въоръжената сирийска опозиция, която участва в преговорите в казахстанската столица Астана, е поканена на 27 януари в Москва, каза за ТАСС източник от нейната делегация.

„Ние, както и колегите ни от политическата част на опозицията, сме поканени на 27 януари в“ руската столица, заяви той.

Очаква се в разговорите тогава да бъде обсъдена възможността за създаване на единна опозиционна делегация, която да участва в преговорите в Женева през февруари.

Posted on 25.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: