Постоянният представител на Сирия в ООН: На преговорите в Астана страните успяха да постигнат конкретни резултати по регулиране на сирийската криза


Постоянният представител на Сирия в ООН: На преговорите в Астана страните успяха да постигнат конкретни резултати по регулиране на сирийската кризаСирийската опозиция прилагаше „неловки опити за шантаж“ по време на преговорите в Астана, това заяви ръководителят на руската делегация Александър Лаврентиев.

Според него, детайлите от тристранния механизъм за контрол над режима на примирие в Сирия ще се отработват по военните канали между Иран, Русия и Турция.

При това Русия, както подчерта ръководителят на делегацията, не изключва появата на нови гаранти на споразумението за примирие, но те трябва да притежават реално влияние върху опозицията.

Лаврентиев също изрази надежда, че новата американска администрация ще предприема правилни стъпки в борбата с тероризма, подчертавайки, че Москва би приветствала по-активната роля на Вашингтон по сирийското регулиране.

На преговорите в Астана страните успяха да постигнат конкретни резултати по регулиране на ситуацията в Сирия, отбеляза на свой ред постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари.
„Преговорите в Астана имат определена цел: да намерят път към регулирането, да се придвижим към мира, да намерим механизъм за спиране на огъня.
Това не е базар или пазар, обсъждахме този дневен ред и достигнахме до определени резултати“, — каза Джаафари по време на пресконференцията в края.

Той призна, че се намира на една маса на преговорите с опозицията и това е „много болезнено“. Джаафари отбеляза, че официален Дамаск е „готов към това, а и към по-нататъшни действия, за да спре терора“.

Според Джаафари, Дамаск счита за негативна ролята на Турция в сирийския въпрос, но няма да повдига този въпрос в рамките на преговорите.

„Ние настоявахме Сирия да бъде гражданска и светска държава, това беше искането на нашата делегация, но турската делегация и делегацията на въоръжената опозиция в Сирия отхвърлиха това предложение“ , — добави постоянният представител.

„Най-важното от срещата в Астана е това, че всички страни в преговорите гласуваха декларацията по взаимно съгласие“, — резюмира Джаафари.

Posted on 25.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: