Сирийската опозиционна делегация дойде на преговорите в Астана без обща платформа и дори без общо ръководство


Сирийската опозиционна делегация дойде на преговорите в Астана без обща платформа и дори без общо ръководствоВчера започнаха мирните преговори за Сирия в столицата на Кахастан Астана, съобщи  Интерфакс.

По-рано представител на Свободната сирийска армия Осама Абу Зейд каза, че преговорите няма да са преки. Според него, решението за формата е било взет от Русия и Турция. Третият посредник в диалога за мир е Иран.

Сирийската опозицията предварително заяви, че ще избягва политически дискусии. Яхия ал-Ариди, говорител на опозиционната делегация, заяви, че ще се обсъжда само спазването на примирието, освобождаването на пленници и доставката на хуманитарни помощи.

Заместник-министърът на външните работи на Казахстан Роман Василенко обяви, че сирийската опозиционна делегация идва на преговорите в Астана без обща платформа и дори без общо ръководство, съобщи ТАСС.

„В делегацията влизат няколко групировки, няма ръководител на делегацията. Всяка групировка отстоява своите позиции“, обяви Василенко.

Той допълни, че в сирийската опозиционна делегация влизат представители на около 15 различни групировки.

Преди началото на преговорите се проведоха разговори между делегациите на Русия, Иран и Турция.

Специалният представител на президента Владимир Путин за Сирия Александър Лаврентиев заяви след разговорите, че Москва е успяла да сближи позициите си по цяла поредица от въпроси с Техеран и Анкара.

Крайната цел е затвърждаване на договорката от края на декември миналата година спиране на огъня в Сирия, от което са изключени терористичната  групировката „Ислямска държава“ и свързаните с терористичната мрежа „Ал Кайда“ организации на територията на Сирия.

В преговорите участва и специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура, както и американският посланик в Казахстан Джордж Крол като наблюдател.

Posted on 24.01.2017, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: