Руски дипломат: Междусирийските преговори в Астана дават надежда за качествено ново равнище на преговорния процес


Руски дипломат: Междусирийските преговори в Астана дават надежда за качествено ново равнище на преговорния процес„Междусирийските преговори в Астана дават надежда за качествено ново равнище на преговорите“, заяви пред журналисти специалният представител на руския президент по регулирането на сирийския конфликт Александър Лаврентиев, който е и ръководител на руската делегация на преговорите в Астана.

„Това ни позволява да излезе на качествено ново равнище на преговорния процес“, изтъкна той.

Сирийската делегация на преговорите в Астана може да се убеди, че Русия е надежден партньор, заяви още руският дипломат.

„Първоначално имаше известно недоверие, но впоследствие делегацията на опозицията разбра, че в лицето на Русия има надежден партньор, който държи на думата си“, поясни Александър Лаврентиев.

Според него страните от преговорите в Астана демонстрираха разумен подход, което не позволи провала на срещата. Лаврентиев добави, че експерти от Русия, Иран и Труция ще продължат утре работата по редица въпроси, включително по физическото разграничаване на опозицията от терористите.

Сирийската опозиция смята, че срещна разбиране от страна на Русия по време на преговорите в Астана, обяви пред журналисти говорителят на нейната делегация Яхия ал-Ариди.

„Срещнахме разбиране от страна на Русия. Виждаме, че те постигнаха своите военни цели и сега искат политическо регулиране. Ал Ариди добави, че опозицията очаква Русия за работи върху регулирането, което е съгласувано от международната общност, включително в резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

„Проведохме отделна среща със специалния представител на руския президент за Сирия Лаврентиев. Задълбочено обсъдихме политическите въпроси, макар че главната тема бе осигуряване на примирието“, посочи опозиционният говорител.

Преговорите между правителството и опозицията на Сирия в Астана ще продължат утре чрез посредници, пряк диалог не се предвижда, съобщи още Яхия ал- Ариди. Той добави, че темите на преговорите са укрепване на примирието и хуманитарни въпроси.

„Сега се очаква двете страни да работят върху механизма за гарантиране на примирието“, каза той. Ал-Ариди добави, че засега се обсъжда само идеята за създаване на такъв механизъм. За подробностите е рано да се говори. По думите му продължава обсъждането на заключителен документ за преговорите.

“Тук е важно да не се предлагат завишени изисквания. Иначе те няма да бъдат изпълнени“, каза той.

Posted on 24.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: