Русия е най-големия доставчик на петрол за Китай


Русия е най-големия доставчик на петрол за КитайПрез миналата година Русия е задминала Саудитска Арабия като най-голям доставчик на петрол за Китай на фона на продължаващата битка за пазарен дял от най-големия енергиен пазар в света, съобщава Bloomberg.

Русия е увеличила доставките на суров петрол към азиатската страна с 24% спрямо 2015 г. до 1,05 млн. барела петрол на ден, сочат данни, представени от китайските митници.

Саудитска Арабия е на второ място с 1,02 млн. барела на ден, почти без промяна спрямо предходната година.

Русия се бори със Саудитска Арабия за водеща роля на китайския пазар на фона на усилията на петролните производители да защитят пазарния дял във време на пренасищане на пазара.

Китайското търсене се разглежда като ключово за устойчивото възстановяване на цените, които вече се покачват след най-лошия им срив заради намаляването на добива от големите страни производителки.

Миналата година Китай е купувала суровината с най-бързия темп от 2010 г. вследствие на все по-голям интерес от частните рафинерии.

Близкото местоположение на пристанище Козмино, откъдето Русия доставя сибирски суров петрол, до Циндао, откъдето рафинериите обикновено получават доставките си, е спомогнало да се увеличи товара, след като рафинериите получиха позволение да използват международен петрол през 2015 г.

„Предвид очакванията вносът за частните рафинерии да продължава да се увеличава през 2017 г. и предвижданото разширяване на китайско-руския тръбопровод до края на годината, Русия вероятно цели да остане лидер и тази година“, казва Сун.

Ангола е третият по големина доставчик през 2016 г. с около 875 хил. барела на ден, което е с 13% повече от предишната година, показват данните.

Общият внос от суров петрол в Китай се е увеличил с 13,6% през миналата година, сочат още данните на китайските митници.

Posted on 24.01.2017, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: