Опозицията и властите на Сирия за първи път седнаха на масата за преговори в Астана


Опозицията и властите на Сирия за първи път седнаха на масата за преговори в АстанаВ започналите в Астана междусирийски преговори участват представителите на Сирия, Иран, Турция, Русия, САЩ (посланикът в Казахстан), ООН, а също представители на бойците, включително лидерът на „Джейх ал Ислам“ (групировката действа активно в Източна Гута).

Това е първата от началото на войната среща от такъв формат, макар тя да не обхваща всички групировки в Сирия, тук по-скоро виждаме тези, над които Турция има най-голямо влияние и може да гарантира до известна степен тяхната отвореност към споразумение в рамките на реализацията на споразумението с Русия и Иран.

Важно отличие от предишните срещи – бойците вече не настояват за задължителното излизане от властта на Асад като условие за началото на преговорите.

Изминалата година достатъчно ясно демонстрира, че това искане е нереалистично.

Поражението на „зелените“ в битката за Алепо промени значително силите вътре в Сирия.

Конференцията няма да спре войната, тя по-скоро ще успее да укрепи частичното примирие в редица огневи точки и ще засили операцията срещу Халифата, „ан-Нусра“ и групировките, които игнорират примирието.

За външните гаранти е много важно да се постигне макар и малък прогрес при дипломатическото регулиране, за да може да се покаже, че въпросите на сирийското регулиране могат да се решат позитивно без прякото участие на САЩ от една страна, а от друга – да се създадат предпоставки за реалното прекратяване на бойните действия върху голяма част от територията на страната.

Първостепенни въпроси ще бъдат – Вади Барада и Източна Гута, а също спазване режима на прекратяване на огъня.

Сирийците вероятно ще поискат предаване на тежкото въоръжение и разграничаване от „ан-Нусра“.

Бойците по-скоро ще настояват за необходимостта от предварително прекратяване на бойните действия преди сключването на конкретни споразумения.

Ще се обсъждат също въпроси за размяната на пленници, освобождаването на затворници от сирийските затвори, общото разграничаване между „умерени“ и „неумерени“, гарантиране на хуманитарните потребности на гражданските лица в зоните на активни бойни действия.

Глобални споразумения за следвоенното регулиране не се очакват.
Какво от всичко това ще се осъществи, ще видим в близките дни.

Posted on 24.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: