Международният съюз по биатлон (IBU) не наложи санкции на националния отбор на Русия


Международният съюз по биатлон (IBU) не наложи санкции на националния отбор на РусияМеждународният съюз по биатлон (IBU) не наложи никакви санкции на националния отбор на Русия въпреки настояването за такива на голяма част от водещите състезатели.

На проведено извънредно заседание в Антхолц-Антерселва (Италия) изпълнителният комитет на IBU прецени, че няма достатъчно доказателства за вина на спортистите, споменати в доклада на световната антидопингова агенция (WADA).

Във въпросния доклад председателят на разследващата комисия към WADA Ричард Макларън посочи имената на 31 руски биатлонисти, двама от които вече бяха отстранени от международни състезания.

По време на кръга от Световната купа в Руполдинг (Гер) миналия уикенд пък в IBU бе внесено писмо, подписано от над 150 състезатели, с призив за налагане на сурово наказание на целия състав на „сборная“.

„Ценим инициативата на спортистите. Чистият спорт е въпрос от първостепенна важност за нас – коментира президентът на IBU Андeрс Бесеберг след снощното заседание. – Но исканията, свързани с определени юридически процедури, са много чувствителна тема.

Ние имаме сериозен проблем, това не е тайна. Основните неприятности, разбира се, са свързани с руския спорт и антидопинговите органи в Русия.

Сега наш пръв приоритет е работата на експертната група, водеща разследването. Но също така ние сме длъжни да защитим спортистите, срещу които няма доказателства, че са нарушили антидопинговите правила.“

Норвежецът допълни, че на 9 февруари ще се проведе ново заседание, на което пак ще бъде обсъден докладът „Макларън“ и възможните наказания за руския отбор.

Междувременно руският съюз по биатлон (СБР) е длъжен да предостави на IBU подробен отчет и пълната документация, свързана със седмина състезатели, заподозрени в употреба на забранени вещества.

Освен това IBU автоматично ще включи всички руснаци, участващи в състезания под неговата егида, в специален регистър за допинг контрол.

Advertisements

Posted on 23.01.2017, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: