В Русия пуснаха в експлоатация уникални съоръжения за добив и пренос на нефт и газ


В Русия пуснаха в експлоатация уникални съоръжения за добив и пренос на  нефт и газ Полуостровът на съкровищата — Ямал разкри богатствата си за широка употреба — както за Русия, така и за Европа – едновременно бяха открити три тръбопровода, по които петрол и газ ще постъпват към руските и европейските потребители.

Два нефтопровода тръгват от Ямал и стигат до Красноярския край, а газопроводът ще прокарва газ към Европа по нов маршрут. Петролопроводите „Заполярие-Пурпе” и „Куюмба-Тайшет” са дело на компанията „Транснефт”, а газопроводът „Бованенково-Ухта 2″ — на „Газпром”.

Владимир Путин, който по телемост участва в церемонията по пускането на обектите, отбеляза, че с тяхното влизане в експлоатация Русия засилва енергийната си сигурност и получава нови възможности да потвърди репутацията си на надежден доставчик.

„Това не е просто тръба. големите и сложни промишлени обекти значително ще разширят възможностите на нефтегазовия отрасъл в Русия, ще донесат осезаема полза за цялата руска икономика, ще способстват за развитието на регионите на федерацията”, заяви той.

Запасите на Бованенковското ямалско газово находище са около 5 трлн. куб. м, предвижда се неговата експлоатация да продължи най-малко 70 години, обясни шефът на „Газпром” Алексей Милер.

Газопроводът с дължина над 1200 км, е прокаран в изключително тежките условия на Крайния север. Изградена е уникална инфраструктура, от Салехард до находището е построена жп линия в скован от вечните ледове регион и прехвърлен е най-дългият мост отвъд Полярния кръг.

Двата нефтопровода откриват достъп до огромни петролни запаси — около 2 млрд. тона.

„Това са колосални обеми, които за много години напред ни дават гаранция за стабилното снабдяване на страната”, каза шефът на „Транснефт” Николай Токарев. Може да се каже, че световен опит в изграждането на подобни съоръжения в екстремните условия на Крайния север липсва. И технологията, и материалите, и натрупаният опит — всичко е руско.

Строителството на уникалните съоръжения, тяхното обслужване създават хиляди нови високотехнологични работни места, възникват модерни селища с всички битови удобства и инфраструктура, които не позволяват на работещите там и техните семейства да изпитват лишения, присъщи на суровия климат.

Ние сме добре информирани и знаем какво е положението на световните енергийни пазари. За всички е очевидно, че нуждата от енергийни ресурси ще нараства. Затова при планирането на бъдещите действия в тази област трябва така да реагираме, че никога да не могат да възникнат ограничения на икономическия растеж, свързани с дефицит на енергийни ресурси и необходимата инфраструктура”, каза Путин.

Posted on 23.01.2017, in Анализи, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: