Русия се надява Тръмп да сложи край на „допинговата геополитика“


Русия се надява Тръмп да сложи край на "допинговата геополитика"В представения през декември 2016 пред Световната антидопингова агенция (WADA) втори доклад на канадския професор по право Ричард Макларън се съдържат редица скандални твърдения, включително, че повече от хиляда руски спортисти в над трийсет летни, зимни и параолимпийски спортове са били част от подкрепяна от руската държава допингова програма.

В отговор много известни руски спортисти и спортни шефове квалифициаха твърденията на Макларън като „повърхностни обвинения без предоставени доказателства”, като с основание акцентираха върху факта, че не са споменати никакви нови имена, различни от изнесените в първия доклад.

Така, според новия ръководител на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Елена Исинбаева „руснаците тепърва ще докажат, че заслужават доверие”. В тази връзка, тя подчерта, че персоналът на РУСАДА e бил радикално обновен, като много от предишните служители са напуснали и, че ръководената от нея агенция ще положи всички усилия за възстанови имиджа на руския спорт.

На свой ред, говорителят на руския президент Путин Дмитрий Песков потвърди, че докладът и изводите му ще бъдат внимателно проучени, а изнесените данни – проверени.

Далеч по-остра беше реакцията на ръководителката на Федерацията по ски Наталия Гарт, според която: „никой нормален човек не може да приеме просто така подобни обвинения, които не са подкрепени с никакви реални доказателства и които по никакъв начин се се потвърждават от втория доклад на Макларън. Къде са потвържденията и доказателствата? Има ли въобще някакви свидетелства? Лично аз смятам, че руските спортисти не са виновни за нищо”.

Действително ситуацията, свързана с т.нар. „спортна геополитика”, изглежда доста обезпокояваща. Многобройните дисквалификации на спортисти от държави с определена геополитическа ориентация и подкрепата за подобни действия от страна на държави с друга геополитическа ориентация, кара мнозина да си припомнят думите на основателя на съвременните Олимпийски игри Пиер дьо Кубертен, че „участието е по-важно от победата”.

Според някои обаче, все още има известна надежда, че този опасен процес може да бъде спрян и дори върнат назад.

Както посочва в тази връзка зам. председателят на руската Държавна дума и член на Изпълнителния комитет на местния Футболен съюз Игор Лебедев: „Единственият, който може да сложи край на всички тези атаки срещу Русия е новият президент на САЩ Доналд Тръмп, още повече, че зад всички тях няма нито един реален документ. Ако имаше такива, ситуацията щеше да е много по-сериозна.

Въпреки това, за тези обвинения си има много сериозни причини, но те нямат нищо общо със спорта. Именно затова се надявам, че президентът Тръмп в крайна сметка ще сложи край на тези измислени дискусии”.

Posted on 22.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Анонимен

    Статията е взета от сайта на списание Геополитика

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: