В Москва се състоя ежегодният Гайдаровски форум, посветен на развитието на руската икономика и на макроикономическите перспективи


В Москва се състоя ежегодният Гайдаровски форум, посветен на развитието на руската икономика и на макроикономическите перспективиВ Москва се състоя ежегодният Гайдаровски форум, посветен на развитието на руската икономика и на макроикономическите перспективи. В него по традиция участие вземат руски и чуждестранни експерти, както и ръководители на икономическите и финансовите ведомства.

Обръщение към форума направи и премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че страната трябва да продължи да полага усилия за развитие на конкуренцията, присъствието на държавата в икономиката да намалява, да се засилва инвестиционната привлекателност в регионите.

„Всяка страна има своите особености и проблеми. Затова трябва да търси собствени отговори на тях и да избягва „тиранията” на онези експерти, които се опитват да нагласят икономиките на различни страни към своите „универсални” рецепти. Независимо от това обаче не може да се отрече и съществуването на общи обстоятелства и проблеми”, каза той.

Премиерът посочи, че при постоянно променящите се икономически условия експертите търсят нови възможности за стабилно развитие, нови приоритети и решения. В този смисъл всичко, което в Русия се предприема е тясно свързано с глобалната икономика, независимо от специфичните условия.

Според Медведев днес очевиден общ проблем е опасността от продължителна стагнация. Това означава, че възстановяването на темпа на икономически растеж няма да може да се постигне единствено по пътя на финансовата и бюджетна политика. За целта е нужна сериозна структурна реформа, убеден е той.

Русия премина през кризата много по-успешно, отколкото сочеха повечето прогнози. Нормалното състояние за всяка икономика е растеж на равнището на потенциалните възможности.

Мнозинството експерти са единодушни, че потенциалният растеж за нашата икономика е около 3,5 – 4 на сто. Задачата е този потенциал да бъде активизиран. В момента правителството подготвя план за ускоряване икономическия растеж така, че в обозримо бъдеще темповете на развитие да надхвърлят средните показатели за света”, заяви премиерът.

Той отбеляза, че санкциите и ниските цени на петрола намалиха доходите от петрола и газа в бюджета и предизвикаха растеж в аграрния и продоволствения сектор.

Руските производители трябва да се готвят да посрещнат отмяната на контрасанкциите след 31 декември 2017 г., предупреди на форума вицепремиерът Игор Шувалов.

„Тези мерки изпълниха основните си задачи: нашите доставчици успяха да заемат своята ниша. Сега пазарът трябва да се отвори за чуждестранните производители, иначе без здрава конкуренция нашите „ще започнат да заслабват”, обясни той.

Шувалов изрази увереност във възможностите на руската селскостопанска продукция да се конкурира с вносната, като напомни, че експортният потенциал на руския аграрен пазар е 300 – 400 млрд. долара — сравнимо с газовия сектор.

Министърът на икономическото развитие Максим Орешкин, който за първи път, откакто заема поста, участва във форума, сподели своето виждане за промени в данъчната политика.

Според него данъчното бреме върху бизнеса може да бъде намалено, но само при условие, че не се правят неефективните разходи и при „избелване” на сивата икономика. Само така намаляването на данъците няма да се отрази на постъпленията в бюджета.

Министърът смята, че данъчната политика освен финансова трябва да има и стимулираща роля. Той предположи, че може да бъде предложено намаляване на данъците за производителите в определени отрасли, или върху фонд работна заплата.

Преди да се пристъпи към каквито и да било промени, ще бъда направен прецизен анализ за всеки отрасъл отделно.

До март се очаква за първи път в Русия да бъде подготвен единен документ, който да обединява основните насоки в данъчната, бюджетната и тарифно-митническата политика. Той ще бъде представен за широко обсъждане. „Целта е доверие в бизнеса”, каза Орешкин.

Posted on 22.01.2017, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: