Аксьонов: Ако САЩ признаят резултатите от свободното гласуване на народа на Крим, те ще признаят реалността


Аксьонов: Ако САЩ признаят резултатите от свободното гласуване на народа на Крим, те ще признаят реалносттаВ Русия е категорично мнението, че Крим няма да доказва териториалната си принадлежност към РФ пред новата администрация на Доналд Тръмп дори в замяна на снемане на санкциите. Това е отговорът от руска страна на изявленията на кандидата за държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън по време на изслушването му в Сената.

Тилърсън предложи да се признае присъединяването на Крим към Русия само при наличие на по-широко споразумение, което да уважи и интересите на Украйна, като под това има предвид референдум за целия украински народ с вземане предвид позициите на кримчани по въпроса за принадлежността на полуострова.

Възможно е тази позиция на Тилърсън да се обосновава от факта, че му предстои одобрение от Сената, начело на който е известният с антируската си риторика и действия сенатор Джон Макейн.

Проблемът за Крим е решен още през 2014 г., но на Запад досега не могат да се примирят с факта, че той е руски. Мнението на администрацията на Барак Обама бе категорично — Крим е анексиран, но позицията на формиращия се апарат на новоизбрания президент все още не е ясна.

Не разбирам защо кримчани трябва да доказват каквото и да било на американците — казва ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов, цитиран от в. „Известия”. — Своя избор ние направихме през март 2014 г. Полуостровът де-факто и де-юре е руски. И това по никакъв начин не зависи от позициите на чуждестранни политици и държавни дейци.

По думите на нашия президент въпросът за териториалната принадлежност на Крим е „исторически закрит”. Чуждестранните журналисти и наблюдатели имаха възможност да се убедят, че това бе абсолютно свободно изразената воля на гражданите.

Друг въпрос е как се поднасяше информацията. Избраният президент на САЩ вече имаше възможност да се убеди доколко лъжливи и пристрастни могат да бъдат дори водещите медии. Убеден съм, че значителна част от хората и в Украйна разбират и приемат избора на кримчани.

Но в условията на държавния терор на киевския режим хората се страхуват да изказват мнението си. Трябва да се разчистят купищата пропагандистки лъжи, създадени от медиите и от политици-русофоби около ситуацията на полуострова.

Ако САЩ признаят резултатите от свободното гласуване на народа на Крим, те ще признаят реалността”.

Аксьонов отбеляза, че напълно споделя позицията на прессекретаря на президента на РФ Дмитрий Песков, който коментирайки изказването на Рекс Тилърсън казва, че руската страна „търпеливо продължава да разяснява” същината на въпроса и е готова да се аргументира относно принадлежността на Крим към Русия, когато Тилърсън стане държавен секретар.

По думите му референдумът от 2014 г. е юридически инструмент, благодарение на който волята на народа на Крим, стремежът към свобода и справедливост са били реализирани по демократичен начин.

Референдумът е проведен в съответствие с устава на ООН, на международните норми и на действащата към този момент конституция на Крим.

Posted on 22.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Стефан Караджа

    Крим до петнадесети век е български. Всеки един дом на този полуостров е български дом. Когато цар Иван Грозни успява да изгони монголо-татарските нашественици които близо 200 години притесняват Руското царство и тъпчат земята на Велика България при, което руското царство се разширява в тия граници в , които е сега.Е много им се искаше на западняците да си разположат бойните кораби в Севастопол, но там е руският черноморски флот – ядец. А Путин е велик държавник и политик , Бог да му дава живот и здраве. Това , че през петдесетте години Крим е подарен на Украйна не го прави украински и самите украинци знаят това. Кримчани направиха своят референдум съвсем законно и казаха своята дума. САЩ по-малко да гледат в чуждия двор защото те владеят Аляска ама и там работата е много интересна. Нека да си спомним , че във старите географски карти пишеше Руска Аляска ???

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: