Русия и Сирия се договориха за разширяването и модернизирането на ВМС базата в Тартус


Русия и Сирия се договориха за разширяването и модернизирането на ВМС базата в ТартусРусия и Сирия подписаха споразумение за разширяване и модернизиране на руската военноморска база в сирийското пристанище Тартус на Средиземно море, предаде БТА, цитирайки ТАСС и Ройтерс.

Документът е подписан в Дамаск и е публикуван на официален руски сайт за правна информация.

Базата се предава на Русия за безвъзмездно ползване и при условие за имунитет от юрисдикцията на Сирия.

На територията на базата ще се признават за действителни всички действащи в Русия документи, включително и лични – документи за самоличност и образование, шофьорски книжки и пр. Споразумението предвижда в пристанището да могат да се намират едновременно до 11 руски военни кораба, включително и такива с ядрени енергийни източници.

Според Ройтерс в момента базата в Тартус разполага само с две места за кораби от средна величина, което означава, че предстои много сериозно разширение.

Споразумението ще действа 49 години, след което автоматично се продължава с още 25, ако 1 година преди това никоя от страните не уведоми официално другата за желание да го прекрати. Отбелязва се също, че функционирането на базата се осъществява „със сили и средства на Русия“, която „ще поддържа там за своя сметка необходимия личен състав“.

На същия сайт е публикуван и протокол към споразумението за разполагане на руска бойна авиационна група в Сирия. В него се посочва, че Русия осигурява противовъздушната отбрана на обектите, на които е дислоцирана руската авиогрупа.

Външната охрана на тези обекти се осъществява със сили и средства на сирийската армия, но вътрешната охрана и поддържането на правовия ред в тези обекти се осъществява със сили и средства на Русия.

Споразумението за разполагането на руската авиогрупа на ВВС базата в Хмеймим също е подписано за срок от 49 г. ТАСС добавя, че протоколът към него е подписан по указание на руския президент Владимир Путин през декември м.г.

Posted on 21.01.2017, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: