Путин: Приветстваме президента на Молдова за посещението му в Приднестровието, което демонстрира желание за въстановяване на отношенията и териториалната цялостност на страната


Путин: Приветстваме президента на Молдова за посещението му в Приднестровието, което демонстрира желание за въстановяване на отношенията и териториалната цялостност на странатаМосква приветства мъжеството на президента на Молдова Игор Додон за посещението му в Приднестровието, което демонстрира желание за въстановяване на отношенията и териториалната цялостност на страната, заяви Владимир Путин след преговорите с Додон.

„Ние приветстваме мъжеството, което прояви избрания президент на Молдова Игор Николаевич Додон, с посещението в Приднестровието“- заяви Владимир Путин.

Руският държавен глава добави, че по такъв начин Игор Додон е показал желание за възстановяване не само на отношенията, но и на териториалната цялост на страната, а също такъв жест демонстрира уважение към жителите на Приднестровието.

На 17 януари 2017 се състояха преговорите на Владимир Путин и президента на Молдова Игор Додон в Кремъл. Това е първото официално посещение от страна на Молдова от 2008 година насам.

На преговорите държавните глави на двете държави обсъждаха, съсстоянието и перспективите на двустранното търгово-икономически и културно-хуманитарно сътрудничество, засегнаха актуални регионални проблеми, на първо място- приднестровското урегулиране.

“ Уважаеми Игор Николаевич! Уважаеми колеги!

Много се радвам да Ви приветствам в Москва.

Молдова е важен партньор в региона за Русия. За съжаление, знаем, че отношенията между нашите страни в последно време не бяха най-добрите. За това свидетелства и спадането на стокооборота, който за последните години падна на практика двойно.

Но аз разчитам, че първото Ви посещение в Русия ще бъде добър тласък за развитието на нашите междудържавни връзки по всички направления.

Разбира се, аз и моите колеги още веднъж Ви поздравяваме с избирането Ви на постта президент на Молдова и встъпването в длъжност“,-  с тези думи Владимир Путин посрещна Игор Додон.

„Уважаеми Владимир Владимирович! Уважаеми колеги!

На първо място бих искал да благодаря за поздравленията. Благодаря за добрите думи, които прозвучаха в края на миналата година и в течение на последните няколко години.

„Безусловно, съм уверен, че започва нов период в нашите взаимоотношения. Последните седем години, за съжаление, даже от молдовските стратегически документи изчезна стратегическото партньорство с Руската Федерация. Но миналата година народът на Молдова гласува за президент и за програмата на президента.

Болшинството от гражданите на Република Молдова гласуваха за запазването на държавността, за неутралитет, за стратегическо партньорство с Руската Федерация, за решаването приднестровския конфликт, приднестровския въпрос, за запазването на нашите традиционни православни ценности.

И ние много се надяваме, и народът на Молдова много се надява, че през 2017 година започваме нов етап и ще успеем да възстановим стратегическото партньорство по основните направления.“- отговори на свой ред Игор Додон.

Това е първото официално посещение след избирането на Игор Додон, затова гражданите на Молдова го следят с внимание и голяма надежда, надявайки се на добри резултати в отношенията между двете страни.

Advertisements

Posted on 20.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. Стефан Караджа

    Когато един държавник мисли за държавата си то , той ще намери най-правилният път.Браво Додон!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: