Financial Times: Излизането на Молдова от ЕС и присъединението й към Евразийския съюз ще се превърне в триумф за Путин


Financial Times: Излизането на Молдова от ЕС и присъединението й към Евразийския съюз ще се превърне в триумф за Путин По време на визитата си в Москва молдовският президент Игор Додон не изключи страната му да анулира споразумението за асоцииране с ЕС и да присъедини Молдова към Евразийския икономически съюз , пише Financial Times.
Според изданието, ако това се случи, същото ще подрони сериозно проекта „Източно партньорство“ и ще се превърне в победа за руските власти, стремящи се възстановят влиянието си в постсъветското пространство.

Президентът на Молдова Игор Додон заяви, че страната му може да излезе от ЕС и да се присъедини към Евразийския икономически съюз. Това изявление може да се разглежда като „триумф“ за Путин, пише изданието.

„Споразумението с ЕС не даде никакви резултати за Молдова. Ние изгубихме руския пазар, колкото и странно да звучи, нашият експорт в ЕС също падна“ , — заяви Додон по време на съвместната прескоференция с руския президент.

Той не изключи, ако оглавяваната от него Социалистическа партия победи на парламентарните избори следващата година, „да анулира договора с ЕС“.

Според изданието, коментарът на молдовския лидер предизвиква тревога в столиците на ЕС. Тази стъпка може да нанесе сериозен удар по проекта „Източно партньорство“, който предлага асоцииране и свободна търговия с европейския блок за шестте бивши съветски републики.

Само Грузия, Украйна и Молдова са подписали тези споразумения.

Додон заяви също, че е помолил Москва да разгледа присъединяването на страната към Евразийския съюз в качеството й на наблюдател.

Путин заяви, че Кремъл ще подкрепи икономиката на Молдова  — ще предостави на нейните компании достъп до руския пазар и ще отстрани пречките, което ще позволи по-голям брой граждани на Молдова да работят в Русия.
Руският лидер подчерта още, че много зависи от следното:  по какъв начин Кишинев ще изгражда отношенията си с Брюксел. Той изрази надежда, че преговорите за влизането в Евразийския съюз ще бъдат проведени в тристранен формат с участието на европейската страна.
Путин издигна аналогично искане по отношение на Украйна, но тогава то беше отхвърлено от ЕС, припомня изданието.

Posted on 19.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: