Новоизбраният президент на България Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва


Новоизбраният президент на България Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетваНовоизбраният президент Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва в Народното събрание.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“, гласи клетвата, положена от президентската двойка.

На церемонията прозвуча българският химн, както и химнът на Обединена Европа.

Румен Радев влетя в политиката непознат за широката аудитория, но добре известен на всички, свързани с армията. В кампанията успя да спечели доверието на голяма част от избирателите в София и областните градове, на младите и образованите, с искането за промяна и обещанието, че ще работи за единението на българите и за промяна на страната.
Влезе в битката за президентския пост, поканен от лидера на БСП Корнелия Нинова.

53-годишният генерал е роден в Димитровград. Завършил е Математическа гимназия в Хасково и Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Доктор на военните науки е, прави магистратура на тема „Стратегически проучвания“ във Военновъздушния колеж „Максуел“ в САЩ.

„Благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история, да бъда държавен глава на многолик народ. Мнозина казват, че времената са трудни, но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята. Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време. Тя зависи от способността на милионите граждани да осъзнаят общите си интереси и от лоялността на политиците към народа“, заяви в словото си новият президент Румен Радев.

Според Радев във външната политика България трябва да защитава националните си интереси и да се отърси от сателитния синдром. Смята, че трябва да поддържа добри и балансирани отношения както с НАТО и ЕС, така и със съседите и Русия.

„Нашите отношения с Русия трябва да бъдат поставени на ясна, прагматична основа, гарантираща икономическото сътрудничество и разширяването на нашите пазари… Много е важно между двата наши народа, независимо дали Путин се казва руският президент и няма значение как се казва българският президент – между двата народа има духовна, вековна връзка“.

Advertisements

Posted on 19.01.2017, in Балканите and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: