На прощаване – Барак Обама иска добри отношения с Русия


На прощаване - Барак Обама иска добри отношения с РусияАмериканският президент Барак Обама даде последната си пресконференция в Белия дом като държавен глава.

Той се спря въпроси като отношенията между Русия и Украйна, санкциите срещу Русия, конфликтът в Близкия изток и отношенията на САЩ с Куба. Президентът отдели и специално внемание на отношенията между Русия и САЩ.

“В интерес на Америка е да има конструктивни отношения с Русия. Това бе моят подход по време на президентството ми – там, където нашите интереси бяха сходни, ние работехме заедно“. „Мисля, че е в интерес на Америка и на света да имаме конструктивни отношения с Русия“, подчерта той.

Обама счита, че при новия американски президент Доналд Тръмп Москва и Вашингтон могат да осъществят по-нататъшно съкращаване на ядрените си арсенали. Обама припомни, че по време на първия му мандат САЩ и Русия са се споразумели за съкращаване на ядрените си въоръжения и добави, че Москва се е отказала от по-нататъшна работа в това направление.

„Ако новоизбраният президент Тръмп съумее да възобнови тези преговори по сериозен начин, то мисля, че има много възможности и за двете страни да намалят ядрените си арсенали“, отбеляза той и изрази надежда, че това ще се случи.

Той изрази увереност, че отношенията между Москва и Киев ще бъдат добри, тъй като двете страни са свързани исторически и културно.

По отношение на своето участие в обществения живот след като вече не е президент, Обама заяви, че смята за в бъдеще да прави публични изявления, ако са засегнати „основните ценности на Америка“. Той не изключи възможността да говори по въпроси като дискриминацията, правото на гласуване, свободата на пресата или имиграцията“.

„Дълбоко в себе си смятам, че всичко ще бъде наред“, добави той.

Думите на Обама идват два дни преди новоизбраният президент на страната Доналд Тръмп да встъпи в длъжност.

Posted on 19.01.2017, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Стефан Караджа

    За десет години не изрече десет свестни приказки за РУСИЯ, а сега дава съвети.Хората ще си минат и без твоите съвети Барак….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: