Руски учени създадоха нов тип наночастици, които убиват рака


Руски учени създадоха нов тип наночастици, които убиват ракаБиолози и химици от Русия и Финландия са разработили нов тип наночастици, които могат да заменят химиотерапията и да се използват за доставянето на токсични вещества в раковите тумори, пише „Джърнъл ъф Кънтролд Рилийз“ (Journal of Controlled Release) в статия, цитирана от РИА „Новости“ и „Руски дневник“.

„Вкарахме наночастици с противотуморен препарат в култура от клетки, след което подложихме тези наночастици на електромагнитно или инфрачервено облъчване. При тези условия температурата на образеца се повишава, а полимерното покритие се разтяга и изпуска действащото вещество от порите“, разказва Андрей Кудрявцев от Института за теоритична и експериментална биофизика към Руската академия на науките в Пущино.

Наночастиците запазват стабилността си само при определена температура. Затова те са покрити със специален топлочувствителен полимер, който се разширява при  температура над 37 градуса по Целзий и „разтегля“ наночастиците, при което съдържанието им се изпуска.

Благодарение на това покритие съдържанието на наночастиците остава запечатано в тях до момента, в който те не попаднат в тумора.

Експерименти с мишки са показали, че методът действително е ефективен и унищожава раковите клетки, като в същото време оказва минимално въздействие на околните здрави тъкани.

В момента учените работят върху оптимизирането на метода за лечение на рак, като подбират оптималния размер на частиците, тяхната концентрация и други параметри, които да направят лечението максимално безопасно и ефективно за човека.

Едно от големите предимства на метода, е че наночастиците се разлагат лесно в организма и не носят опасност, за разлика от металните наночастици, които също се използват за борба с рака.

Posted on 18.01.2017, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: