Депутат от Бундестага призова за разпускане на НАТО и създаване на нов алианс с Русия


Депутат от Бундестага призова за разпускане на НАТО и създаване на нов алианс с РусияНАТО трябва да се разпусне и на негово място да бъде създадена нова “колективна система за сигурност с участието на Русия”, призова лидерът на Лявата партия в Германия Сара Вагенкнехт по повод изказването на Доналд Тръмп за “остарелия НАТО”, съобщи RT , като цитира германския Die Zeit.

Както подчертава немското издание, самата Вагенкнехт е съгласна с критиките на новоизбрания президент на САЩ по адрес на НАТО. По думите ѝ Тръмп “безмилостно е посочил грешките и пропуските на германското правителство”.

Изданието припомня думите на Доналд Тръмп, който каза преди ден, че “Северноатлантическият алианс в сегашния си вид е остарял” и разкритикува недостатъчното финансиране на Алианса от страна на европейските членове.

Властите в Германия реагираха сдържано на изявлението на Тръмп, посочвайки, че след официалното му встъпване в длъжност, Берлин “ще си сътрудничи тясно с новото правителство на САЩ”.

Според външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайеробаче изявлението на Тръмп е предизвикало “объркване” вътре в НАТО, тъй като думите му “са в противоречие с тези на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис”.

Независимо от това в НАТО се надяват, че бъдещият американски президент “ще потвърди ангажиментите на страната си към Алианса”, подчерта Щайнмайер.

Advertisements

Posted on 18.01.2017, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: