Руски експерт: Ще свали ли Тръмп санкциите срещу Русия?


Руски експерт: Ще свали ли Тръмп санкциите срещу Русия?Готов ли е Тръмп да свали санкциите срещу Русия?

От контекста на неговите изявления следва, че той е имал предвид санкциите въобще, анализира Андрей Манойло, професор от МГУ, д-р на политическите науки, член на Научния съвет към Съвета за сигурност на Русия.

При всички случаи санкциите трябва да се свалят поетапно. Първата порция, според Тръмп, ще включва точно „свежите“, въведени от Обама заради митичните кибератаки.

Тръмп може да отмени със свое еднолично решение и без да обяснява причините и мотивите си. Но да се отменят санкции просто така, безплатно — това не съответства на бизнес-стила и на бизнес-мисленето на Тръмп: за отмяната на тези санкции ще трябва да се потъргува.

Напълно е възможно да няма моментална реакция на Тръмп, а той да се опита да представи на Кремъл търговско предложение, обозначавайки цената на тази стъпка.

С Украйна въпросът стои така. Тези санкции, които са наложени на Русия заради „неспазване на минските съглашения“, могат да бъдат свалени от Тръмп и без да се засяга „Кримският въпрос“ — ако неговата инициатива бъде одобрена от Конгреса.

Що се отнася до санкциите, въведени за Крим и по отношение на Крим, то тук са възможни различни варианти: по Крим Тръмп има минимум десет различни стратегии и тактически ходове, от които може да си избере която иска.

Здравият разум подсказва, че той няма да бърза с Крим — в противен случай ще има големи проблеми с разярения Конгрес, който на този етап не е негов.

От друга страна, признаването на Крим — това е стока, която може да се „продаде“ изгодно за големи пари, Тръмп за нищо на света няма да устои пред изкушението да се вмъкне в търг. А ако се вмъкне — то задължително ще „продаде стоката“ – той е великолепен търговец.

Т.е., САЩ рано или късно ще признаят Крим за руски. След това санкциите по повод Крим и по отношение на Крим ще изгубят своята актуалност.

Що се отнася до сътрудничеството с Русия, Тръмп иска да покаже, че за половин година ще може да реши колосалния проблем с Русия, който не бе решен от неговия предшественик — Обама за осем години на управление.

От скоростта на нормализация на отношенията с Русия зависи имиджът на Тръмп като ефективен политик. Русия може да му помогне в тази сфера, защото това е от интерес на Москва.

А с какво точно ще се занимава заедно с Русия, какви точно проблеми ще се решават заедно, то за Тръмп е все едно — можем заедно да учим латински.

Но, разбира се, ако Русия „помогне“ на САЩ в борбата с международния тероризъм, това ще позволи на Тръмп да получи допълнителни медийни дивиденти.

Що се отнася да новия пакет санкции — това едва ли ще помогне на Обама и неговите привърженици: обществото вече произнесе присъдата си по повод тяхната клинична диагноза. 

Advertisements

Posted on 16.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: