Политолози определиха най-важните събития на 2017г. в Русия


Политолози определиха най- важните събития на 2017г. в Русия100-ГОДИШНИНАТА НА ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ

ще е една от темите на 2017 година. Тази дата ще е повод да се намери обществен консенсус, смята директорът на Международния институт за най-новите държави Алексей Мартинов. „Условното разделение на червени и бели, на прави и виновни най-после трябва да престане. Всички са виновни за това, че както преди 100 години, така и преди 25 са разрушили държавата със свои действия или бездействия. Държавата трябва да се променя, но това не значи да се разрушава. През ХХ век направихме точно това два пъти и трябва честно да си го признаем, да го обсъдим и да вървим напред”, смята Алексей Мартинов, цитиран от в. „Известия”.

Ръководителят на „Политическа експертна група” Константин Калачов отбелязва, че дневният ред на дискусията около революцията от 1917 г. трябва да не е разрушителен, а насочен към развитие.

ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КАМПАНИЯ

ще е една от основните теми за 2017 година, смятат експертите. „Степента на консолидация на обществото около властите е толкова висока, че не предизвиква каквито и да било съмнения — е мнението на Алексей Мартинов. — Антируската кампания, организирана от администрацията на Барак Обама, имаше обратен ефект. Целта бе да се дескридитира руският президент, да се накара обществото да се откаже от него заради лесни кредити и други облаги. А се натъкнаха на обратна реакция на руския характер — всъщност, вдигнаха рейтинга на Владимир Путин до рекордни нива, обществото фактически се консолидира около него”.

Според Мартинов основната интрига ще е за формата на изборите и този въпрос се разглежда в президентската администрация.

„Новият куратор на вътрешнополитическия блок първият зам.-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко търси оптимална форма за президентските избори. Темата се обсъжда при закрити врати”, пояснява политологът.

Сред кандидатите за президент може да има представители на парламентарно представени партии, както и на извънпарламентарни обединения, смятат експертите.

В известен смисъл е все едно кой ще участва, освен Владимир Путин — смята професорът от Висшата школа по икономика Олег Матвейчев. — Всички разбират, включително Зюганов, Жириновски и Навални, че с голяма разлика ще победи Владимир Путин. Не защото ще бъде задействана някаква административна машина, а защото 80% от руснаците подкрепят сегашния президент”.

ГУБЕРНАТОРСКИЯТ КОРПУС

тази година ще бъде обновен, сигурни са експертите. За да няма усещането, че едни и същи губернатори са на мястото си по няколко мандата, новите назначения ще са по-интензивни, смята Олег Матвейчев. „През тази година се очакват избори на губернатори в 15 – 20 региона, както и избори в 6 – 7 региона за областна Дума”, конкретизира политологът Андрей Колядин.

Според експертите преминаването на първия зам.-ръководител на президентската администрация Вячеслав Володин на поста председател на Думата и назначаването на Сергей Кириенко за куратор на вътрешнополитическия блок ще повлияе позитивно на предстоящата изборна капания.

Според Константин Калачов администрацията на президента може да вземе активно участие в подготовката на едни или други кадрови решения за субектите на РФ. Линията на приемственост се спазва, но според Калачов новият състав на администрацията на президента може да внесе свои виждания и корективи в регионалните процеси.

Впрочем, кадрови промени могат да се очакват и в самата администрация, не изключват експертите. През 2017 г. претенции могат да бъдат предявени както към регионалните власти, така и към правителството на РФ, споделя директорът на Центъра за политическа информация Алексей Мухин и прогнозира дори оставка на кабинета, но не по политически, а по технически причини: „Подобно нещо не е рядкост в предверието на президентски избори. Антикорупционни обстоятелства ще доведат да промени в регионалните власти — ротацията на губернаторския корпус ще е по критерии ефективност”.

ДИСКУСИИ ЗА ПЪТЯ НА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ

на Русия в близките години ще бележат 2017-а. Това е мнението на ръководителя на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) Валерий Фьодоров. Той напомня, че през май т. г. ръководителят на Комитета за граждански инициативи Алексей Кудрин трябва да представи съгласувана с правителството програма за икономическо развитие на страната.

„Парламентът ще е позиционира по новому в сравнение с 2016 година, ще работи по-интензивно и ще проявява своите интереси. А на регионалните елити ще им се наложи да оцеляват в ситуация, когато задълженията и отговорностите са много, а възможностите малко”, прогнозира Валерий Фьодоров.

През тази година предстои сериозно да се заемем с икономиката — подкрепя колегата си Константин Калачов. — Не случайно в обръщението си до Федералното събрание президентът говори за необходима дискусия за преустройство на данъчната система. Тя трябва да стане инструмент за развитие”.

СРЕЩИТЕ И ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ ПУТИН И ТРЪМП

са в основата на външнополитическия дневен ред на Русия през 2017 г. „Тръмп е бизнесмен и няма да прави подаръци просто така, ще поиска нещо в замяна, което напълно е възможно да се окаже неприемливо за нас”, смята Олег Матвейчев. По думите на политолога Алексей Мухин взаимодействието между двамата държавни глави може да прерасне и в дружба, но едва ли радикално ще промени руско-американските отношения. От администрацията на предишния президент вече е задействана негативна посока и едва ли тя ще може да бъде преодоляна и през тази година, смята експертът.

Posted on 16.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: