Великобритания обмисля да напусне единния пазар на ЕС, митническия съюз и да преустанови юрисдикцията на Европейския съд върху делата


Великобритания обмисля да напусне единния пазар на ЕС, митническия съюз и да преустанови юрисдикцията на Европейския съд върху делатаПремиерът на Великобритания Тереза Мей може да обяви, че „Брекзит“ включва страната да напусне единния пазар на ЕС, митническия съюз и да преустанови юрисдикцията на Европейския съд върху делата на страната, пише британският вестник „Сън“, цитиран от ТАСС.

Британският министър ще изнесе голяма реч за „Брекзит“ на 17 януари.

Според разпространяваната информация приоритети за министър-председателя се явяват решение по миграционния въпрос и установяване на пълен контрол на границите на Обединеното кралство, а също така започване на преговори за сключване на търговски споразумения с други държави.

Това ще стане възможно само ако Великобритания напусне единния пазар на ЕС.

Великобритания може да промени икономическия си модел, за да си върне конкурентоспособността, ако напусне ЕС без споразумение за достъп до единния пазар, каза в същото време финансовият министър на страната Филип Хамънд пред германския вестник „Велт ам зонтаг“, цитиран от Ройтерс.

Той изрази надежда страната му да остане европейска икономика със съответните данъчни и регулационни системи.

„Но, ако сме принудени да бъдем нещо различно, то ние ще трябва да станем нещо различно“, отговори той на въпрос относно плановете на Великобритания за намаляване на корпоративния данък.

„Ако нямаме достъп до европейския пазар, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение за достъп до пазара, ние можем да понесем икономически загуби най-малко краткосрочно. В този случай можем да бъдем принудени да променим икономическия си модел и ние ще трябва да променим икономическия си модел, за да си върнем конкурентоспособността“, изтъкна още британският министър.

Posted on 15.01.2017, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: