The Nation: Опитите на САЩ да обвинят Русия и Китай за своите проблеми ще доведат Америка до пълен крах


The Nation: Опитите на САЩ да обвинят Русия и Китай за своите проблеми ще доведат Америка до пълен крахОпитите на САЩ да обвинят Русия и Китай за своите проблеми ще доведат Америка до пълен крах, пише колумнистът Патрик Лоурънс за The Nation.

Според него, САЩ се опитват да натрапят вината върху други страни, за да отвлекат вниманието от вътрешните проблеми. Русия в този смисъл е много тежък, „екстремален“ случай за Вашингтон, пише експертът.
„Американците днес са разделени в много отношения. Но нека не придаваме на това твърде голямо значение, защото ние демонстрираме поразително единство в склонността си да обвиняваме другите за нашите проблеми, които днес са изключително много, те са създадени от самите нас“, пише той.
 Като доказателство на горното твърдение той посочва доклада „за намесата“ на Русия в изборите в САЩ, публикуван миналата седмица от американското разузнаване.
Лоуренс отбелязва, че документът се е оказал „зашеметяващ фарс“, при това един от неговите автори, директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър, е дикредитирал себе си преди четири години, когато е отрекъл наличието у Агенцията за национална сигурност на мащабна програма за следене на граждани.
 Авторът задава въпроса, какво може да означава за неговата страна публикуването на недоказани данни от такъв вид.
Първо, счита той, зад „неспиращите крясъци“ срещу Русия стои нещо повече от необходимостта от психотерапия за привържениците на Хилъри Клинтън.
„Това, че администрацията на Обама неистово в последните дни от своята работи се опитваше да направи от Русия изкупителна жертва, ще се окаже съвсем друг, по-сериозен проблем: паниката, която предизвика предложението на Тръмп да се приключи с ирационалната враждебност по отношение на Москва и да се пристъпи към трезво и разумно сътрудничество“, пише Лоурън.
Според него, представителите на Пентагона, ЦРУ, апарата на националната сигурност, НАТО и фирми, изпълняващи държавни поръчки в отбранителната сфера, ще направят всичко, за да може разведряването, което вероятно Тръмп планира, да се провали.
„Те се нуждаят от враждебен свят, а ние ще живеем в него, докато достатъчен брой от нас не настояват за обратното“, подчертава авторът.

Второ, ситуацията се изостри до бепрецедентно ниво, продължава Лоурънс, отбелязвайки, че докладът за „намесата“ на Русия в изборите в САЩ е създаден на база на измислици, при това политически мотивирани.

Авторът обръща внимание също върху това, че значителна част от доклада е посветен на RT. От това той прави извода: нарушен е монополът на Запада върху глобалния наратив, който се разрушава.

Във времената на студената война такива хора, като Клепър, са били на крачка от това да „съсипят“ Америка.

Сега САЩ отново са близо до същото.

Упадъкът — това е избор, а не небрежност, резюмира авторът.

Реклами

Posted on 14.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: