От страх, че ще загуби транзита на руски газ, Украйна е готова да продаде остарялата си газопреносна система


От страх, че ще загуби транзита на руски газ, Украйна е готова да продаде остарялата си газопреносна системаОт страх, че ще загуби транзита на руски газ през своя територия, Украйна е готова да продаде половината от остарялата си газопреносна система (ГТС) на европейски компании, съобщи тези дни шефът на „Нафтогаз” Андрей Коболев. Малко вероятно е обаче, европейците да се хванат на тази въдица. На тях им е ясно, че след 2019 г. Русия изцяло ще се откаже от транзита през Украйна и затова няма никакъв смисъл да хвърля десетки милиарди в местната ГТС, смятат експерти.

Идеята да пожертват част от печалбата от транзита отдавна зрее у украинците. Още през 2014 г. те започнаха да подготвят законодателната база за предаване на част от управлението на ГТС на чужди фирми. Даже беше приет закон, който предвижда създаването на компания-оператор на ГТС, а в нея до 49 процента може да бъдат чужда собственост.

Целта е да се привлекат европейски и американски фирми, които да са заинтересовани от транзита през Украйна и да накарат Русия да се откаже от газопроводите „Северен поток — 2″ и „Турски поток”, коментира преподавателят от Финансовия университет към правителството на Русия Игор Юшков.

Андрей Коболев призна, че без участието на европейски компании в управлението на украинската ГТС страната ще се лиши напълно от транзита на руски газ след 2019 г., когато изтича договорът с „Газпром”.

Не трябва да се забравя, че за Украйна газовата тръба освен икономическо има и политическо значение. Чрез нея Киев може да оказва натиск върху Москва и другите страни, чиито доставки се осигуряват по този газов коридор. Всъщност, Украйна вече не веднъж е прибягвала до газовия шантаж.

С пресъхването на украинските газопроводи страната ще загуби една от важните си геополитически роли в тази част на Европа. Явно преговорите с чужди компании за инвестиции в ГТС, които Украйна преди известно време води с избрани от нея партньори, са се провалили и сега тя обявява открит конкурс.

Освен това, условията за Киев вече са още по-неизгодни: ГТС е в още по-окаяно състояние, отколкото беше преди 2 години, падна и цената на геополитическия проект „Украйна срещу Русия”, замислен от тандема Обама-Меркел. Сега украинците са готови да продадат своята ГТС за жълти стотинки срещу усилията да бъдат осуетени новите руски газови проекти.

При тези обстоятелства трудно ще се намери европейска компания, която да вложи средства в това съмнително предприятие. Още повече, че за да стане това, въпросните инвеститори трябва да имат поне 10-годишна гаранция за запълване на тръбата, която трябва да бъде дадена от Русия, а тя няма такива намерения.

Гаранцията е необходима, за да бъдат вложени най-малко 10 млрд. долара, за запазване украинската ГТС в работно състояние, без да става дума за нейното модернизиране.

Усилията на Киев са напразни, защото и за американците, и за европейците е ясно, че рано или късно газът по украинската тръба ще секне.

Може да се пречи на проектите на „Газпром” още известно време, но след две години това вече ще е невъзможно”, обяснява Андрей Коболев.

Posted on 14.01.2017, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: