Raiffeisen Research: Промяната в отношенията между Русия и САЩ ще доведе до сериозни последствия за външната политика и икономиката на Украйна


Raiffeisen Research: Промяната в отношенията между Русия и САЩ ще доведе до сериозни последствия за външната политика и икономиката на Украйна Ако в отношенията между Русия и САЩ настъпят съществени промени, то това ще доведе до сериозни последствия за външната политика и икономиката на Украйна, се казва в доклада за Украйна на Raiffeisen Research.

„Съществените промени в отношенията между Русия и САЩ ще имат сериозни и тежки последствия за вътрешната и външната политика на Украйна, а също за икономиката на страната заради нейната зависимост от международната и двустранната западна финансова помощ и ключовата роля на институциите на Запада в реформирането на държавните структури в страната“, — се казва в документа.

Аналитиците отбелязват, че, доколкото новата администрация на САЩ няма да започне да действа преди 20 януари, сега те могат да правят само предположения относно бъдещите им политически стъпки.

Резултатите от президентските избори предизвикаха опасения, че потенциалното «споразумение» между Вашингтон и Москва може да деведе до неопределеност и снижаване на подкрепата от страна на САЩ за страните от Източна Европа. Освен това, изявленията на новоизбрания президент Доналд Тръмп по време на президентската надпревара и след изборите, а също някои от неговите назначения предизвикват безпокойство в Украйна, се казва в доклада.
От икономическа гледна точка най-негативен би бил сценарият при анулирае на текущата програма за кредитиране от МВФ в замяна на реформи, която трябва да продължи до 2018 г.
„По някои пунктове властите в Украйна едва успяваха да удържат програмата на повърхността, защото икономическите интереси на Украйна пречат за пълното изпълнение на условията на програмата.
В решението на МВФ да подкрепя Украйна имаше и политически елемент“, — се казва в доклада.

Posted on 13.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: