Руските кибервойски влязоха в Топ 5 на най-добрите специални части


Руските кибервойски влязоха в Топ 5 на най-добрите специални частиРусия се изкачи на 5-о място в списъка на страните с най-развити войски за кибербезопасност, съобщава вестник „КоммерсантЪ“, цитирайки изследване на компания ZecurionAnalytics, пише „Руски дневник“.

„Анализът се провежда на база получени от открити източници данни: военни бюджети на различни страни по света, коментари на експерти и официални лица, справочна информация на международни организации и друго“, каза за „Руски дневник“ ръководителят на аналитичния център на ZecurionAnalitics Владимир Улянов.

Компанията целенасочено не публикува данни за финансирането и числеността на кибервойските. Но Улянов подчертава, че през последните години Москва все по-активно инвестира в защитата на информационните системи и вече е сред лидерите на кибердържавите.

Според данните на ZecurionAnalitics, най-високи разходи за кибербезопасност имат САЩ. От бюджета на Пентагона ежегодно се отпускат около $7 милиарда, а щатът на хакерите наброява над 9000 души.

След САЩ следват Китай и Великобритания с финансиране от $1,5 милиарда и $450 милиона съответно.

„Средно в света от порядъка на 1% от военните бюджети се заделя за кибербезопасност. Но в Северна Корея за тези цели се използват около 20% от средствата на отбранителното ведомство“, допълва Улянов.

Дейността на подобни структури предполага също така и защита от външни кибератаки. Както подчертава Улянов, доктрината за информационна сигурност на РФ предполага именно отбрана, а не нападение.

По думите на главния редактор на списание „Националная оборона“ Игор Коротченко Русия е увеличила финансирането на програмите за кибербезопасност след 2010 г., когато в хода на операция Stuxnet американските и израелските специални части нанесоха „удар“ по ядрените обекти на Иран.

„Чуждестранните хакери изведоха от строя реакторите за обогатяване на уран и върнаха с години назад атомната програма на Техеран“, казва експерът.

По думите на експерта по проблемите на киберсигурността в ПИР-Център Олег Демидов, ръководството на РФ акцентира, преди всичко, върху защитата от заплахи срещу военно-техническата безопасност и противодействие на Twitter-революциите.

„Арабската пролет“ ни демонстрира, че Facebook, Twitter и други мрежи пропускат през себе си голямо количество информация, която застрашава социалната и политическата стабилност. Най-важното е, че в момента няма ефективен модел за блокирането на подобни процеси“, допълва експертът.

Неотдавнашни кибератаки

Още в началото на декември ръководството на ФСБ заяви за подготвящи се от страна на чужди специални служби кибератаки срещу банковия сектор на РФ. Целта на хакерите тогава била да се предизвика криза във финансово-кредитната система на РФ, банкрут и отнемане на лицензи от редица водещи банки в страната. Но колапсът на финансовата система бил предотвратен.

Advertisements

Posted on 13.01.2017, in Анализи, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: