Русия е съгласна САЩ да участват в преговорите за уреждането на конфликта в Сирия


Русия е съгласна САЩ да участват в преговорите за уреждането на конфликта в СирияРусия е съгласна САЩ да участват в преговорите за уреждането на конфликта в Сирия на 23 януари в столицата на Казахстан Астана, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от  БТА.

„САЩ със сигурност трябва да бъдат поканени и се разбрахме по този въпрос с Русия“, каза министърът.

Не за първи път Анкара съобщава за позиция на Русия по сирийския конфликт. Така беше през декември във връзка с плана за всеобхватно примирие, който донесе нова надежда за страната, раздирана от гражданска война.

Тези мирни преговори за бъдещето на Сирия протичат под егидата на Русия, Турция и Иран. Във връзка с тях вчера разговаряха по телефона турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин .

Чавушоглу каза, че поканите за срещата в Казахстан вероятно ще бъдат изпратени следващата седмица и че Вашингтон трябва да участва.

Министърът подчерта, че не очаква присъствието на САЩ да е чисто протоколно:

„Никой не може да пренебрегва ролята на САЩ. За Турция това е принципна позиция. Трябва да присъстват тези, които са допринесли или допринасят, и то не само за семейната снимка, ако разбирате какво искам да кажа“.

Срещата в Астана е предварителен етап за мирните преговори в Женева под егидата на ООН. Тях пратеникът на световната организация за Сирия Стафан де Мистура е насрочил за 8 февруари.

Advertisements

Posted on 13.01.2017, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: