Разкол в САЩ заради санкциите срещу Русия


Разкол в САЩ заради санкциите срещу РусияОтиващата си администрация на Барак Обама с всички сили саботира нормалното преминаване на властта в ръцете на Доналд Тръмп с всевъзможни провокации.

Поредната порция от такива са новоизпеченият скандал за „руските хакерски атаки“ и темата за антируските санкции.

Всичко това с една цел – да се попречи на възможността за възобновяване на нормални отношения между Русия и САЩ.

Поредният пакет санкци от 29 декември , внася още по-голям разкол сред американския политически елит, част от който не е лишен от здрав смисъл.

Санкциите, които засегнаха Дедералната служба за сигурност на Русия (ФСБ)  и Главното разузнавателно управление (ГРУ), Генералния щаб, и ръководството на ГРУ.

Освен това властите на Съединените щати си позволиха да изгонят 35 руски дипломати обвинявайки ги в шпионаж, забравяйки за това какво всъщност значи дипломацията в международните отношения.

Обама заяви, че тези решения са били приети като отговор на „зловредната киберактивност“ на Русия и на преследването на американските дипломати в Русия – разбира се, без каквито и да било факти или доказателства на твърденията.

Голяма част дори от американците се съмняват, че администрацията на Обама може да представи някакви доказателства за руските „кибер-атаки“.

Включването на руските спецслужби и компаниите работещи на държавен договор, в санкционния списък изглеждат като формалност: правителството на САЩ даде да се разбере, че обвиняват Русия в намеса и манипулиране на изборите, защото са недоволни от избирането на Тръмп.

Но освен голословни обвинения, директни доказателства няма представени.

„Публикувания отчет на ФБР и  АНС изглежда като забележка за системни администратори, но не и като пълноценно разследване за хакерска дейност на чужда държава“- отбелязват руски медии.

Някои сенатори от Конгреса на САЩ заявяват готовност да продължат курса на администрацията на Обама въпреки Доналд Тръмп, който смята, че е време за нов етап в отношенията с Русия.

Както се вижда, фантомната болка от Студената война и днес преследва много американски политици, а периодичните изблици на Белия дом за „американската изключителност“ не им дава да спят спокойно.

Остават още няколко дни до официалното изтичане на срока на Обама, и тези дни обещават да са много интензивни.

Posted on 13.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: