Тръмп: Обама допринесе за появата на ИДИЛ, Русия ще помогне да я унищожим


Тръмп: Обама допринесе за появата на ИДИЛ, Русия ще помогне да я унищожим „Обама допринесе за появата на ИДИЛ, Русия ще помогне да я унищожим“, заяви новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп в първата си пресконференция след вота.

„Русия ще ни уважава повече през моя мандат“, заяви още Тръмп, цитиран от БГНЕС.

Тръмп каза още, че е разпоредил на американското разузнаване да подготви не по-късно от 90 дни разширен доклад за хакерските атаки срещу САЩ и за мерките за противодействие. Докладът ще се концентрира върху мерките за защита от кибер атаки.

Той отхвърли твърденията, че е свързан с Русия. Според него тези твърдения са били изфабрикувани от негови противници.

Тръмп каза, че ако от американски разузнавателни агенции са изтекли „недоказани съобщения“ за негови връзки с Русия, това би било „огромно петно“ върху тях. Тези твърдения не трябваше да бъдат публикувани, подчерта той. Тръмп се закани „Бъзфийд“ да „си понесе последствията“ за публикуването на тези информации.

Снощи американски официален представител заяви, че Тръмп е бил информиран миналата седмица от разузнавателната общност за непотвърден сигнал, че Русия се е сдобила с компрометираща лична и финансова информация за него.

„Смятам, че е позорно, че тази информация е била пусната. Това са все лъжливи новини, измишльотини, това не се е случвало. Тези простотии са били стъкмени от болни хора и никога не е трябвало да бъдат публикувани. Това е възмутително и във висша степен безотговорно“, заяви Тръмп пред около 250 журналисти във фоайето на централата му в Ню Йорк – Тръмп тауър.

„Ако руският президент Владимир Путин ме харесва, това е актив, а не пасив, тъй като отношенията между двете страни в момента са ужасни“, каза Тръмп.

В същото време той заяви, че не знае дали ще има добри отношения с Путин.

Тръмп, който встъпва в длъжност на 20 януари, заяви още, че ще бъде „най-големият създател на нови работни места, създаден някога от Бог“.

Тръмп приветства плановете на Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) да прибави 2000 нови работни места в Мичиган и Охайо и отбеляза, че Фиат (Fiat) няма да строи завод за 1,6 милиарда долара в Мексико, а вместо това ще инвестира в съществуващо предприятие в Мичиган и ще прибави 700 нови позиции.

Тръмп посочи, че ще последват нови съобщения за създаване на работни места.

„Надявам се, че Дженерал мотърс (General Motors) ще последва“ този пример, допълни той.
Новоизбраният президент прибави, че иска да върне в Съединените щати прехвърлените в чужбина дейности на фармацевтичния сектор.

На пресконференцията Доналд Тръмп увери, че вече е отстъпил контрола над своите предприятия на двамата си синове Ерик и Доналд Тръмп за периода на мандата му, обещавайки, че така ще бъдат избегнати конфликти на интереси с президентските му функции.

Дъщеря му Иванка също ще скъса връзките с икономическата империя Тръмп, уточни той.
Пред журналистите Тръмп посочи купчина документи на масата и каза, че е подписал прехвърлянето на целия контрол на синовете си.

Новоизбраният президент съобщи, че този уикенд е отхвърлил предложение за 2 милиарда долара за проект в Дубай.

Адвокат на компанията Тръмп организейшън (Trump Organization), пожелал анонимност, заяви че бизнесът на Тръмп ще продължи в Съединените щати, макар и не в чужбина, докато е президент, и че той ще отстъпи контрола над компанията.

Тръмп ще постави бизнес активите си в доверителен фонд и ще направи стъпки да се изолира от компанията си, каза адвокатът пред журналисти преди пресконференцията.

Advertisements

Posted on 12.01.2017, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: