Кери призна: САЩ искаше да използва еспанзията на ИДИЛ срещу Асад


Кери призна: САЩ искаше да използва еспанзията на ИДИЛ срещу АсадАдминистрацията на президента на САЩ Барак Обама, е имала съвсем други планове за Сирия, които по никакъв начин не са включвали борба с тероризма.

Всъщност именно това, че Русия започва да оказва военна помощ на Сирия по молба на официален Дамаск сложи картите на масата.

Сега, когато Барак Обама си отива, държавният секретар Джон Кери направи чистосърдечно признание, разкривайки, че експанзията на радикалната групировка „Ислямска държава“ в региона е била необходима за САЩ, за да принуди Башар Асад да влезе в преговори с Вашингтон, пише изданието Washington Times позовавайки се на попаднали в медиите аудиозаписи на Джон Кери.

По данни на изданието, такива заявления Джон Кери е направил по време на разговор при закрити врати със сирийски активисти на Генералната Асамблея на ООН в края на септември. По-рано WikiLeaks публикува аудиозапис на разговора на Кери от октомври 2016 година.

„Причината за намесата на Русия в Сирия, е че групировката „Ислямска държава“ ставаше все по-силна, и носеше заплаха да навлезе в Дамаск. Ние следихме това.

Ние виждахме, че ИДИЛ набира сила, и смятахме, че Асад се намира под заплаха“, добавя още Джон Кери.

Въоръженият конфликт в Сирия продължава от март 2011 година. Правителствените сирийски войски се борят с различни въоръжени формирования.

На 30 септември 2015 година, по молба на сирийския президент Башар Асад за оказване на военна помощ, Русия започна военна операция и нанасяне на удари по обектите на терористите в Сирия.

Именно това сложи край на амбициозните планове на САЩ да притиснат официален Дамаск и президента Асад, използвайки терористите за целта.

 

Advertisements

Posted on 12.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: