Виталий Мутко: Руските спортисти са едни от най-чистите в целия свят


Виталий Мутко: Руските спортисти са едни от най-чистите в целия свят„Руските спортисти са едни от най-чистите в целия свят“, заяви вицепремиерът на страната Виталий Мутко в отговор на призивите на националните антидопингови организации за изключването на Русия от всички международни спортни състезания.

Предложението беше подписано от антидопинговите лидери на 19 държави – Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Канада, Полша, САЩ, Словения, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Швеция, Швейцария, Южна Африка и Япония.

Освен това те призоваха международните федерации да отнемат всички присъдени до момента състезания на руска територия, включително световното по футбол през 2018 г., както и временно да наложат мораториум за даване на нови домакинства на Русия.

“Хората, които би трябвало да анализират проби от урина, започнаха да оказват натиск върху хората, които трябва да взимат политически решения. Вместо да гледат собствената си работа, те се занимават с политика”, заяви Мутко в интервю за R-Sport.

“Националните антидопинговите организации са организации, които трябва да контролират ситуацията в собствените си страни, да събират урина, да издействат изключения за терапевтична употреба, а какво се получава – абсолютно политиканстване”, добави той.

По думите му Русия бележи огромен прогрес в борбата с допинга и няма никакви основания за подобни призиви.

Той припомни, че откакто през ноември 2015 г. бяха спрени правата на московската антидопингова лаборатория, тестовете за забранени вещества на руска територия се извършват от Британската антидопингова агенция (UKAD).

“Руският спорт е един от най-чистите в света. През 2016 г. има 26 нарушения на антидопинговите правила от руски спортисти, като 21 от тях са за мелдоний, а само пет за други провинения. Къде тук виждате държавно спонсорирана програма? Това е лъжа”, каза още вицепремиерът.

Мутко, който доскоро беше спортен министър, а сега отговаря за спортните политики в страната, допълни, че Русия се държи “много, много коректно”.

“Повярвайте ми, даже твърде коректно. Но за съжаление желаната от нас кооперация не се получава”, завърши той.

Advertisements

Posted on 12.01.2017, in Общество and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: