Джон Кери призна: Путин спаси Сирия, а опозицията е свързана с ИДИЛ


Джон Кери призна: Путин спаси Сирия, а опозицията е свързана с ИДИЛДържавният секретар на САЩ Джон Кери шокира бойците от умерената опозиция с неочаквано признание, направено в самия край на присъствието му в управлението на страната.

Джон Кери даде интервю за MSNBC, в което буквално призна победата на политиката на Русия и Владимир Путин в Сирия, а също тесните връзки на опозицията с ИДИЛ и „Джебхат ан-Нусра“ (сирийският клон на Ал-Кайда).

Умерените бойци яростно критикуват Кери за това неочаквано признание и го обвиняват в лъжа.

„Президентът Путин влезе в играта, той влезе частично в нея, за да помогне на Асад да се задържи на повърхността, но още и защото ИДИЛ и радикалните екстремисти започнаха да постигат значителни успехи и да заемат все по-голяма и по-голяма територия, а положението на Асад беше извънредно „крехко“, — заяви Държавният секретар на САЩ.

„По такъв начин Русия и Иран решиха, че е дошло времето да се спасява Асад, освен това, те вероятно се страхуваха, че властта в страната може да бъде завзета от екстремисти“.

„Същите се опираха на „Ал-Нусра“ и ДАИШ, ставаха все по-силни, уверено се придвижваха към Дамаск и режимът висеше на косъм“, — добави ръководителят на американското външнополитическо ведомство.

„Пречупи ли Путин ситуацията? Да. Заедно с Иран и Хизбулла те всъщност преодоляха опозицията. Но! Това не значи, че войната е завършена“, — подчертава Кери.

„Сирийските революционери“, които вече няколко години се опитват да свалят законно избраното от народа на Сирия правителство и да вкарат страната в ще по-кървав хаос, призоваха да се чуе как „лъже Кери“, заявявайки, че Путин, Иран и Хизбулла са спасили Асад и Сирия от ИДИЛ и екстремистите.

Другите пропагандатори от числото на т.нар. сирийска опозиция коментираха изявлението на Кери в социалните мрежи, заявявайки че: „Щатите никога не са били техен приятел. А и никой не е бил“.

Posted on 11.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Стефан Караджа

    Не е нужен коментар. Най -после един от негодниците да си признае!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: