Джулиан Асандж: „Уикилийкс“ не е получавал секретни имейли от Русия


Джулиан Асандж: "Уикилийкс" не е получавал секретни имейли от РусияДжулиан Асандж отхвърли твърденията в доклада на американското разузнаване за руските хакерски атаки, че Москва е осъществила “изтичане” на информация към сайта с цел да повлияе на резултата от изборите в САЩ, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

В пресконференция по интернет от еквадорското посолство в Лондон, където живее от 2012 г., Асандж каза, че докладът е нагледен пример “как разузнавателните служби на САЩ са политизирани от администрацията на президента Обама”.

Той посочва още, че Уикилийкс щателно крие своите източници и че публикуваната на сайта информация, включително имейли и документи от сървърите на Демократическата партия на САЩ и на Джон Подеста – шефа на кандидат-президентската кампания на Хилари Клинтън, са от източници, които нямат връзка с държавни структури.
„Ако нашият източник бе държава, ние далече нямаше да бъдем така загрижени за опазването им“, подчерта Асандж.

Той призова хората, които в момента отговарят за компютърните сървъри на американското правителство, да презапишат и така да съхранят материали и файлове, които са пред риск от „масово унищожение“ по време на прехода към новата администрация на Доналд Тръмп.

“Нашата философия е, че такава информация е част от историята”, отбеляза Асандж. Той изрази също така съмнение, че разкриватели на тайни и на компрометиращи факти като него ще бъдат в безопасност при администрацията на Тръмп и отхвърли твърденията, че “Уикилийкс” се е въздържал да публикува изтекла информация от Националния комитет на Републиканската партия.

Асандж отново изрази опасенията си, че ако бъде предаден на шведското правосъдие, повдигнало срещу обвинения в изнасилване на жена, той може да бъде екстрадиран в САЩ, където го очаква съд заради публикуването от „Уикилийкс“ на хиляди секретни дипломатически телеграми.

Advertisements

Posted on 10.01.2017, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: