Руски и китайски учени разработиха технология за прочистване на атмосферата от замърсяващи емисии


Руски и китайски учени разработиха технология за прочистване на атмосферата от замърсяващи емисииУчени от Кузбаския държавен технически университет „Т.Ф.Горбачов” (КузГТУ) от Сибирския филиал (СФ)на РАН и Шандунския научно-технически университет (Китай) са разработили технология за прочистване на атмосферата от замърсяващи емисии, предизвикани главно от изгаряне на въглища в котелни, топлоелектрически централи и ТЕЦ.

Става дума за комплексна технология, над която учените са работили три години в рамките на програмата за международно научно-техническо сътрудничество.

По думите на научния ръководител на проекта, професор от Кузбаския държавен технически университет Олег Тайлаков, проектът предвижда използване на три метода, в резултат на които може да се намали 90% от емисиите на серни и азотни окиси и живачни изпарения.

Разработката включва специална подготовка на гориво от въглища и вода с примес на вещества, поглъщащи сяра, а също използване на каталитични и абсорбционни методи за прочистване на димни газове, които предотвратяват изхвърлянето на замърсители в атмосферата.

Новата технология може да се използва цялостно или с отделни елементи, в зависимост от условията на прилагане, а по-специално — от състава на горивото.

Posted on 09.01.2017, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: