Накъде ще върви Русия през 2017-​а може да се предскаже по графика на президента Владимир Путин


Накъде ще върви Русия през 2017-а може да се предскаже по графика на президента Владимир ПутинНакъде ще върви държавата през 2017-а до голяма степен може да се предскаже по графика на президента Владимир Путин. А той е изключително наситен със събития. Това е последната пълна година от третия му мандат (от всичко 17 години работа като президент и премиер). Именно през тази година се очаква ясен отговор на въпроса дали Путин ще се кандидатира отново за държавен глава на изборите през пролетта на 2018 г.

През 2016 година геополитическият пейзаж се промени. Както отбелязват чуждестранните наблюдатели, включително и не особено симпатизиращи на Путин, влиянието на руския президент на международната арена расте и за това свидетелстват неизменно високите места в рейтингите на световните лидери. Нарастването на ролята на Москва в международната политика означава и повече работа за държавния глава — тази година външнополитическият график на Путин ще е доста напрегнат, сочи подборката на ТАСС.

СРЕЩИ НА ВИСОКО РАВНИЩЕ

Разногласията със Запада по Украйна освобождават Путин от ангажимента да участва на срещите на върха на Г-8 и РФ-ЕС, както и от ежегодните междудържавни консултации с Германия.

Но той няма да пропусне срещите с колегите си от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), чиято юбилена 25-а среща е през ноември във Виетнам, както и тази на Г-20, насрочена за 7 – 8 юли в Хамбург.

Руският президент никога не пропуска срещите на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР). Този път срещата ще е в Китай, в град Сямен, където навремето Си Дзинпин е бил заместник кмет.

Следващата среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) ще се състои в столицата на Казахстан Астана на 7 – 8 юни.

В програмата на срещите на върха на постсъветското пространство се очакват три форума: на ОНД, на Организацията за колективна сигурност (ОДКБ)- в Беларус, която ще председателства ОДКБ, и Евразийският икономически съюз (ЕврАзИС). През 2017 г. Русия ще председателства ОНД, а срещата на лидерите ще се състои през октомври в Москва.

Домакин на срещата на президентите на РФ, Казахстан, Беларус, Армения и Киргизстан (ЕврАзИС) ще е в столицата на Киргизстан Бишкек.

Поредният ежегоден форум за междурегионално сътрудничество РФ-Казахстан ще се проведе в Челябинск.

РУСКИТЕ „ДАВОСИ“

Въпреки спънките от страна на Запада и САЩ, Русия успешно провежда големи икономически форуми. Главният е Петербургският международен икономически форум, на който традиционно говорят държавният глава и високопоставените гости, който ще се проведе на 1 – 3 юни. Очаква се страна гост да бъде Сърбия.

Източният икономически форум също не минава без участието на президента на РФ. Форумът е насрочен за 6 – 7 септември в кампуса на Далекоизточния федерален университет на остров Русский във Владивосток. В този трети форум се очаква активното участие и на Индия.

По същото време във Владивосток ще се проведе турнир по джудо, посветен на 100-годишния юбилей на първото международно състезания на джудистите от Русия и Япония в този град през 1917 г. Президентите на Русия и Япония са поканени да участват в това събитие.

По думите на вицепремиера Дмитрий Рогозин, Путин ще участва в Международния арктически форум „Арктика — територия на диалога” на 30 март в Архангелск. Темата на форума е „Човекът в Арктика”.

НОРМАНДСКАТА ЧЕТВОРКА

В нея участват Русия, Украйна, Франция и Германия. Тя се нарича така от юни 2014 г., когато по време на честването на 70-годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия лидерите на тези държави за първи път обсъждат урегулирането на конфликта в Южна Украйна. През 2015 г. след 17-часови преговори в Минск президентите приемат комплекс от мерки по изпълнение на минските споразумения – основа за урегулирането в Донбас. За последен път лидерите се срещат на 19 октомври 2016 г., но не са определени нито дати, нито място за бъдещи срещи.

По повод появяващите се периодично информации за разширяване на Нормандската четворка, като се включат и САЩ, Путин заяви: „Руската позиция е следната: не сме против да се привлича, който и да било, включително и нашите американски партньори”, но засега участниците в преговорите работят в същия формат и едновременно обсъждат проблема с включването на САЩ.

МОСКВА И ВАШИНГТОН

Светът с трепет очаква може би решаващата година за руско-американските отношения. От Кремъл подчертават, че контактите с новата американска администрация ще започнат след инаугурацията на Доналд Тръмп на 20 януари. „Трябва първо избраният президент на САЩ да има възможност спокойно да формира екипа си. Без това неподготвена среща е може би нецелесъобразна”, каза Путин по повод евентуална първа среща между двамата. А що се отнася до въпроси, които да се разискват, руският президент уточни: „Въпросът за нормализацията на нашите отношения”.

ТУРСКИЯТ ВЪПРОС

След абсолютното стопиране на отношенията с Турция поради трагедията с руския самолет, в края на годината, след извинение от страна на Ердоган, отношенията между двете страни поеха в нова посока, особено по сирийския проблем. След многократните телефонни разговори може да се очаква и лична среща на двамата лидери. По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, срещата на президентите на Русия и Турция се подготвя, но тя няма да е по-рано от 2017 г.

ПОСОКА ИЗТОК

След визитата на Путин в Япония премиерът Шиндзо Абе съобщи, че има намерение да посети Русия в началото на идната година по повод преговорите за мирния договор. „Президентът на РФ иска да върне на Владивосток миналата слава на истински международен град. Тази мечта на Путин е и моя мечта”, каза Абе във Владивосток и се обърна към колегата си: „Нека да направим Владивосток врата между Евразия и Тихия океан”.

Продължение на активните руско-китайски отношения се очаква и през новата година. Путин е поканил председателя на КНР Си Дзинпин да посети Русия, а руският лидер е получил ответна покана от страна на китайския. Путин е потвърдил, че има намерение да посети Китай през май т. г. и да участва в мероприятията, свързани с реализацията на Копринения път — „Един пояс — един път”.

В РУСИЯ

Във вътрешнополитическата дейност на президента задължително е участието му в заседанията на Държавния съвет, всевъзможните съвети и комисии към президентството. Освен това няколко пъти годишно Путин приема акредитивни писма на нови посланици в РФ, връчва държавни награди, присвоява военни звания. Редовно се провеждат съвещания на държавния глава с постоянните членове на Съвета за сигурност и Министерския съвет, с парламентарните партии и бизнесмените, лични срещи с губернаторите. Като правило веднъж или два пъти месечно Путин пътува из страната.

Според помощника на президента на РФ Юрий Ушаков Путин имал милион покани да посети различни страни, а и той често канел високопоставени гости. Може би една от първите визити на чуждестранни лидери през 2017 г. (вероятно още през януари) ще е на президента на Иран Хасан Роухани.

През април-май в Москва ще гостува президентът на Филипините Родриго Дутерте, когото Путин е поканил по време на срещата на АТИС през ноември 2016 г. Самият Дутерте избрал по-топъл сезон, защото се опасявал от руските студове.

Подготвя се визита на Путин в Унгария, но засега няма конкретни срокове. Президентът на Финландия Саули Ниинистьо също е поканил Путин в родината си.

Posted on 09.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: