Конфликтът в икономическите и търговските отношения между САЩ и Китай ще създаде проблем за цялата световна икономика


Конфликтът в икономическите и търговските отношения между САЩ и Китай ще създаде проблем за цялата световна икономикаВсички евентуални проблеми, които могат да възникнат в икономическите и търговските отношения между Китай и САЩ, биха представлявали проблем за цялата световна икономика, заяви Гън Шуан – говорител на китайското министерството на външните работи, предала агенция Market news international, цитирана от БНР.

Коментарите на Гън Шуан идвали в отговор на въпрос, дали Китай е формулирал планове за предприемане на ответни мерки срещу Съединените щати, в случай че администрацията на новия президент Доналд Тръмп предприеме наказателни мерки срещу китайския внос след встъпването в длъжност на 20-и януари.

По-рано беше оповестена информация, според която китайското правителство обмисля засилване на проверките на бизнес практиките на американските компании, опериращи в Китай, в отговор на всякакви протекционистки мерки, предприети от администрацията на Тръмп.

Китай приветства американските компании, опериращи в страната, но изисква тези фирми да спазват китайските закони и регулации, отбелязал говорителят на външното министерство.
Гън Шуан повторил и позицията на китайското правителство относно инсталирането на антибалистична система за противоракетна отбрана на САЩ в Южна Корея и отново настоя, че Сеул трябва да спре незабавно този проект.

Въпреки че не заплаши с директно икономическо отмъщение, говорителят на външното министерство даде ясно да се разбере, че завършването на тази инсталация ще навреди на двустранните икономически отношения.

Неговият коментар е факт, след като „Файненшъл Таймс“ съобщи, че висш китайски служител на външното министерство е заплашил някои от най-големите индустриални фирми на Южна Корея със загуба на техния бизнес в Китай, ако тази система за противоракетна отбрана бъде инсталирана, добавя БНР.

Posted on 09.01.2017, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: