„Играта“ на Обама цели подкопаване на натрупания положителен имидж на Русия като фактор от световна величина


"Играта" на Обама цели подкопаване на натрупания положителен имидж на Русия като фактор от световна величинаДо разкриването на редица престъпления не рядко се стига, поради това, че престъпникът или организираната престъпна група било от неграмотност, било от чувство за безнаказаност, в течение на времето започват да допускат едни и същи грешки, които започват да очертават един своеобразен „почерк” на престъпниците.

В действията на администрацията на отиващия си президент Обама и поведението й спрямо Русия започва ясно да личи подобен „почерк”. Този „модел” на действия и поведение преследва да предизивика непремерен отговор от страна на Русия, което да ескалира регионалната и световна обстановка и, разбира се, в крайна сметка да донесе негативи за Русия. Няколко примера:

1. Свалянето на Су-24 в Сирия от турските ВВС беше провокация, организирана от САЩ и изпълнена от Турция. Целта — военен отговор на Русия срещу Турция и въвличане на НАТО в конфликта. Както видяхме, Русия избра да отговори по друг начин и той се оказа изключително верен.

2. „Случайна” бомбардировка на ВВС на САЩ върху редовни сирийски части. Загинаха сирийски войници и няколко руски офицери. Целта — евентуално сваляне на самолети на „коалицията”, водена от САЩ, и други непремерени мерки. Отговорът беше подобаващ и доста въздействащ — щаб за управление, пълен със „съветници” на „коалицията” беше уцелен също „случайно”от ВВС на Русия.

3. Убийството на руския посланик А. Карлов в Анкара. Цел — разрив в отношенията Русия-Турция и дестабилизиране на обстановката в региона. Това не се случи — напротив, засилиха се действията по консолидиране на регионалните играчи Турция, Иран и Русия.

4. Отзоваването на 35 руски дипломати от територията на САЩ. Цел — точно преди встъпване в длъжност на новия президент Доналд Тръмп нагнетяване на обстановката и предизвикване на реципрочен отговор от страна на Русия.

Засега отговорът на Русия е, че ще изчака президента Тръмп да встъпи в длъжност. От своя страна президентът Тръмп насрочи среща с ръководители на сектора за сигурност на САЩ, за да се информира от първо лице за необходимостта от предприетите мерки.

От казаното дотук ясно проличава и основната идея на този „модел” — сриване на стабилизацията на обстановката в Близкия Изток и Северна Африка и подкопаване на натрупания положителен имидж на Русия като фактор от световна величина. Ако трябва да дадем име на този „модел” на политиката на отиващия си президент Обама, то първата дума за която се сещам е… безсилие.

За съжаление, не мога да намеря окуражителни думи, нито за Обама, нито за неговите емисари на наша земя. Дето викат руснаците… „Победа будет за нами!”

Posted on 08.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Анонимен

    Победата пак ще е за Русия както през първата и втората световна война и България пак ще е на губещата страна

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: