Президентът на Русия Владимир Путин поздрави с Рождество Христово православните християни


Президентът на Русия Владимир Путин поздрави с Рождество Христово православните християниПрезидентът на Русия Владимир Путин поздрави с Рождество Христово православните християни и всички руски граждани, които отбелязват празника днес, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

„Рождество озарява нашия живот с радост, събужда най-добри чувства, обръща ни към духовните корени и традиции. Това е време на добри мисли и дела, искрена загриженост за другите и за тези, които се нуждаят от помощ и подкрепа“, се казва в поздравителната телеграма.

Путин подчерта приноса на Руската православна църква в областта на образованието и благотворителността, както и за опазването на гражданския мир и съгласие.

„Те правят много за хармонизирането на междуетническия и междурелигиозния диалог, опазването на гражданския мир и хармонията на страната ни. Такава голяма, творческа работа заслужава дълбока благодарност и уважение“, каза Путин.

Президентът на РФ пожела на православните християни и всички граждани на Русия, които празнуват Коледа, здраве, успех и просперитет.

В повече от 30 хиляди храма в Русия и 800 манастира бе посрещнат един от най-големите Господски празници – Рождество Христово.

Централната служба обаче се проведе в Москва, в катедралния съборен храм „Христос-Спасител“. Тя бе водена от главата на Руската Православна Църква патриарх Кирил.

Въпреки отрицателните температури, достигащи в Москва до -25 градуса, милиони вярващи посетиха руските православни храмове от Владивосток до Санкт Петербург и Калининград.

В словото си патриарх Кирил по повод Рождество Христово, което в Русия за разлика от останалите източноправославни страни се отбелязва по стар стил, призова руснаците да бъдат по-търпими и снизходителни едни към други, да излязат от пространството на виртуалната реалност и да се върнат в реалният свят, за да могат да помагат на нуждаещите се в него.

Advertisements

Posted on 07.01.2017, in Общество and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: