Новото поколение руска бронирана техника -“ Тайфун – К“ (видео)


Новото поколение руска бронирана техника -" Тайфун - К" (видео)„Тайфун-К“ – е  от семейство бронирани автомобили с повишена защитеност, предназначени за обслужване частите със специално предназначение. За първи път е представен на широката публика на парада на Победата през 2014 година.

Семейството включва не само машини с различно предназначение: транспортни, бойни, инженерни, но и от различни автопроизводители, има различни колесни разработки. Общото у тях е повишената за дадения клас машини бронезащита.

„Тайфун-К“ издържа обстрел от крупнокалибрена оръдие с калибър 14.5 мм, а също взрив на мини (снаряди) с мощност 8 кг тротил. По нивото на защита не отстъпва на бронетранспортьора.

В средата на 80-те години в СССР започва да се изработва концепцията на семейството на бронираните автомобили, които трябвало да удовлетворят потребностите на въоръжените сили в различните сфери на военната и спомагателната дейности, както и да притежават висока степен на унификация.

В началото на 90-те години е пусната програмата „Гараж“, резултат от която били няколко различни опитни образци.

Но скоро икономиката на страната рухнала, промишлеността също, а с тях и амбициите на военните.

„Гараж“ бил спрян до „по-добри времена“.

По-добрите времена дошли и работата се възобновила. През 2011 година три машини били представени на специалистите на закрит показ на полигон в подмосковието. Те направили на министъра на отбраната тогава Анатолий Сердюков съвсем неочаквано силно впечатление. По онова време той се опитвал да закупи зад граница абсолютно същата техника. Тогава министърът казал:

„Това са абсолютно нови, съвременни и много перспективни машини. Мисля, че в близките години Министерството на отбраната ще закупи точно такива машини“.

Високите тактико-технически характеристики на „Тайфун“ са гарантирани от комплексната разработка на различни елементи от конструкцията, в създаването на която участват над 120 НИИ. Генерален разработчик на „Тайфун-К“ е КамАЗ, на „Тайфун-У“ – Уралският завод.

Сред съизпълнителите е Федералният ядрен център в Саров.

 

Posted on 07.01.2017, in Видео, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: