Въоръжението на Русия – огнева мощ на бойното поле без еквивалент в друга държава или военен съюз


Въоръжението на Русия - огнева мощ на бойното поле без еквивалент в друга държава или военен съюзВойските на Руската федерация разполагат в оперативна готовност с достатъчно въоръжение и техника, включително оперативен резерв от 12 500 танка и над 20 000 единици друга бронирана техника.

Въпреки критиките на руските сухопътни генерали основният боен танк Т-90 се оценява като превъзхождащ по съвкупни бойни показатели “Леопард” 2А4 например.

Предвижда се модернизация на всички налични в оперативна готовност руски танкове, като целта е да достигнат бойния потенциал на Т-90. Планирано е да се започне поетапната им замяна с танка “Армата” Т-14 или модернизация на част от тях до неговия боен потенциал, но за по-малко средства.

Подобна е ситуацията и с останалите бронирани системи в армията, като се предвижда руският военнопромишлен комплекс постепенно да усвои производството на бронетранспортьора “Бумеранг”, модулната платформа “Курганец”, многофункционални зенитно-ракетни комплекси, автомобили.

Руският военноморски флот премина през реформи, довели до неговото преполовяване в личен състав, за да достигне до 123 000 души. В състава му в оперативна готовност са 256 кораба и над 240 летателни апарата с различно назначение, сведени в четири флота.

Освен самолетоносача “Адмирал Кузнецов”, основната мощ на флота се формира от 44 атомни подводници (24 в оперативна готовност), 19 конвенционални подводници, 56 бойни надводни кораба в оперативна готовност, сред които изпъкват 4-те атомни ракетни крайцера.

Голяма част от ударните единици на флота, благодарение на ракетното си въоръжение, може да действат по цели в Близкия и Средния изток.

Москва възлага големи надежди на стратегическия бомбардировач Ту-160. Готов е проект за модернизираната версия Ту-160-М2.

Видът въоръжени сили е осигурен с достатъчно спомагателни и десантни кораби за действия в стратегическа и оперативна дълбочина.

Перспективата за Руския военноморски флот е очертана с план за строителството на 51 модерни надводни бойни кораба и 24 подводници (16 атомни), като голяма част от тях трябва да напуснат стапелите до 2020 г.

Въздушнокосмическите сили (те са нови и като наименование) на Руската федерация са може би най трансформираният вид въоръжени сили в света през последните 5 години.

Те са сведени в 180 000 души (48% съкращения на състава от 2007 г. насам). Това, което го няма другаде, са щурмовите вертолети Ка-50/52 От тях в оперативна готовност са 30 машини и това количество нараства. В допълнение са 48 Ми-28Н и над 350 Ми-24/35.

Това е огнева мощ на бойното поле без еквивалент в друга държава или военен съюз.

Многоцелевите Ми-8/17/171 са близо 300, с добавените 30 тежки транспортни Ми-26 оформят способности на вертолетната авиация на Русия да стовари оперативен въздушен десант с мащаба на няколко бригади.

Ако към тях добавим и посоченото количество транспортни самолети, въздушни цистерни и командни пунктове (26 са за ДРЛО) – способностите за превоз на войски и бойна техника, както и за тяхното управление, достигат до нивата на армейска групировка. Тя може да бъде поддържана от 14 ескадрили щурмови самолети Су-25 (до 170 самолета), до 500 Су-24М (270 в оперативна готовност), 48 Су-34, над 400 изтребителя Су-27 и неговите модификации до Су-30, също толкова МиГ-29 и МиГ-31.

Ако към казаното добавим потенциала на стратегическата авиация, разполагаща с 93 Ту-22М3, 64 Ту-95 и 20 Ту-160, пусковите установки на ЗРК С-200/300/400 от системите за ПВО на страната, руската мощ е наистина огромна.

Advertisements

Posted on 07.01.2017, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: