THE WALL STREET JOURNAL: Руският спецназ изигра решаваща роля в битката за освобождението на Алепо


THE WALL STREET JOURNAL: Руският спецназ изигра решаваща роля в битката за освобождението на АлепоРуските сили за специални операции изиграха решаваща роля в настъплението на сирийската армия в битката за освобождението на Алепо, макар техните функции и операции да са обвити от завесата на секретността.

След въздушните удари на руската военна авиация руските спецслужби се включиха в битката за Алепо, която продължи почти два месеца.

Руският спецназ помогна на сирийската армия, основната задача бе да се ликвидират лидерите на терористите в източната част на града, както съобщиха двама експерти от въоръжените сили на Русия. На 11 декември за първи път бяха показани редки кадри от бойните спецоперации на руските сили за специални операции в Сирия.

„Руските спецслужби вече няколко седмици са в Алепо, там те изпълняват бойни задачи“, — заяви тогава Руслав Пухов, директор на московския Център за анализ на стратегиите и технологиите.

Става дума за същите най-елитни войски, които съдействаха за неочакваната анексия на Крим от Русия през 2014 г. Те са аналогични на силите за специални операции на САЩ, които в момента се намират също в Сирия, пише авторът на статията.

Присъствието на руските специални сили подчертава стратегическото значение на Алепо за Кремъл, който има за цел градът да остане и да се укрепи в ръцете на сирийския президент Башар Асад, докато съюзниците се опитват отново да започнат преговорите за бъдещето на Сирия.

Президентът на Русия Владимир Путин след успеха на сирийската армия заяви, че е дошло времето отново да се замислим над подписването на мирното споразумение.

Русия рядко огласява присъствието на своите елитни войски, предпочита да се прави, че нейното участие в сирийския конфликт се ограничава само с авиационна подкрепа на правителствените войски. Руският спецназ замина за Сирия скоро, след като Русия започна там своята военна операция през 2015 г., продължава авторът.

Числеността на руския спецназ в Сирия е увеличен. На територията на Сирия бойците със специално предназначение помагат на авиацията да нанася по-точни удари, идентифицирайки целите на място, както заяви Пухов и Тор Буквол, старши научен сътрудник от Института за отбранителни изследвания в Норвегия. Според Буквол, броят на руските спецназовци в Сирия вероятно е няколко стотин.

Въздушната кампания на Русия в Сирия предизвика рязка критика от страна на САЩ, които обвиниха руснаците в нанасяне на удари по мирни граждани. Русия отхвърли критиката, заявявайки, че нанася удари само по обекти от инфраструктурата на терористите.
Министерството на отбраната на Русия заяви, че то не е провеждало бомбени рейдове в Алепо от 18 октомври. Според Пухов, мисията на силите със специално предназначение в Алепо носи малко по-различен характер.

„Те се използват за провеждането на различни операции, понякога логистични, понякога бойни, такива като залавянето на лидери на въстаниците по време на наблюдателни операции“.

Гибелта на трима руски военнослужещи около Алепо припомни, че Русия провежда в Сирия не само въздушни, но и сухопътни операции, продължава авторът. Според представители на Русия, в сирийската война са загинали само няколко нейни военнослужещи.

След войните в Афганистан и Чечня, в които Русия понесе огромни загуби, Москва старателно подчертава ограничеността на своята военна кампания в Сирия. И прехвърлянето в Сирия на неголям брой елитни части напълно се вписва в тази версия на събитията.

„Силите за специални операции — това са момчетата, които унищожават терористи, както каза в разговор с агенция „Интерфакс“ председателят на комитета по отбрана към Съвета на Федерациите Виктор Озеров.

„Това не е войскова операция, това е специална операция“.

Действията в Сирия са и за руския спецназ придобиване на боен опит. Руската армия тества в Сирия различно съвременно оръжие, например крилатите ракети „Калибър“.

„Русия използва сирийския конфликт като възможност да тества и дооформи своята доктрина за използване на силите за специални операции“, — каза Буквол, добавяйки, че разполагането им вероятно е било одобрено на най-високо ниво.

„Специалните сили винаги са инструмент в ръцете на политическите лидери“, — подчерта той.

Руският спецназ винаги присъства в зоната на конфликта няколко месеца — този ротационен график е бил разработен по образец на елитните екипи за специални операции на САЩ. Руснаците внимателно изучиха американския опит в рамките на мноомилиардния проект за военна модернизация, чиято реализация започна няколко години по-рано, добавя авторът на статията.

През 2012 г. генерал Николай Макаров, който тогава заемаше длъжността началник на Генералния щаб на ВС на РФ, пристигна в щаб-квартирата на командващия силите за специални операции на САЩ във Флорида, за да се срещне с военните чиновници, както съобщава Държавният департамент на САЩ.

Целта на пътуването е опознаване опита на американските сили със специално предназначение, за да се помогне на Русия да създаде подобна структура, както сподели чиновник, близък до военните на САЩ, пише изданието.

„От шлемовете до снаряжението — те изглеждат практически идентично“, — добави чиновникът.

Според Буквол, руският спецназ в Сирия вероятно се състои от три групи, включително спецчасти от военното разузнаване на Русия, отряд със специално предназначение, аналогичен на Delta Force от армията на САЩ, и още един отряд под името „Заслон“, който защитава гражданските лидери и дипломатическите представители.

Posted on 06.01.2017, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: