Турция поставя под въпрос използването на ВВС базата „Инджирлик“ от САЩ


Турция поставя под въпрос използването на ВВС базата "Инджирлик" от САЩТурция започва да поставя под въпрос използването на ВВС базата „Инджирлик“ от коалицията срещу „Ислямска държава“ (ИД), след като САЩ не подкрепиха турската офанзива в региона Ал-Баб срещу джихадистката групировка, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.
„Ние позволихме на самолети не само на САЩ, но и на други страни, да използват „Инджирлик“ за обща битка ИД“, каза Чавушоглу пред Анадолската агенция.

„На каква цел служите вие, ако не осигурявате въздушна подкрепа срещу ИД в най-чувствителната за нас операция?“, добави той.

„САЩ са много важен съюзник за нас. Ние имаме сътрудничество във всяка област. Но в момента има криза на доверието в отношенията“, подчерта той.

Чавушоглу добави, че тази криза на доверие се е появила поради ред причини, като отбеляза по-специално, че САЩ не са спазили своето обещание за отстъпление на Отрядите за народна защита (ОНЗ) от Манбиж на изток от река Ефрат и осигуряват подкрепа с оръжие на сирийската кюрдска групировка.

„Давайки оръжие на ОНЗ, САЩ избират терористична организация пред свой съюзник“, като допълни, че рано или късно тези оръжия ще се озоват в ръцете на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).
Външният министър на Турция не пропусна да отбележи, че САЩ също така протакат въпроса с екстрадирането на Фетхуллах Гюлен.

Advertisements

Posted on 06.01.2017, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: