Санкей Симбун: Фантастичните проекти на Русия


Санкей Симбун: Фантастичните проекти на РусияИзточник от търговските кръгове не скриваше вълнението си, когато тази есен бяха оформени проектите за икономическо сътрудничество между Русия и Япония.

По време на срещата през май в Сочи премиерът на Япония Синдзо Абе предложи на президента Путин „нов подход“, за да бъде регулиран в бъдеще проблемът със „северните територии“.
Министерството на икономическото развитие на Русия предложи 50 проекта, министерството на развитието на Далечния Изток – 18 проекта. Броят на проектите растеше пред очите ни.

Японската страна заяви, че по време на визитата в Русия на министъра на икономиката на Япония Хиросиге Секо са били избрани около 30 приоритетни проекта. В крайна сметка беше подписан протокол за намерения за 80 проекта: 68 частни и 12 правителствени. Общата сума на инвестициите е около 300 милиарда йени.

Един от най-крупните проекти е разширяването на Транссиба до Хокайдо. Разходите ще бъдат грамадни: трябва да се построят тунели и мостове през пролива Лаперуза, а също да се модернизират жп линиите за Хокайдо.

Отчитайки събитията от Втората световна война, много експерти са разтревожени по отношение сигурността: според тях, Хокайдо може да бъде завзет.

Независимо от това, СМИ приветстваха руско-японската среща на върха.

„Руско-японската съвместна дейност. Разширяването на Транссиба до Ходайдо предизвиква огромен интерес. Благодарение на това Япония ще получи вход в Евразия…За това може само да се мечтае“.

Газопроводът от Сахалин е с дължина 1500 км. Строителните разходи са около 700 милиарда йени.

Този тръбопровод ще свърже далекоизточните газови местонаходища с японските потребители.

Японската страна възлагаше големи надежди върху стабилните и гарантирани доставки в дългосрочна перспектива, но заради очакваните протести от страна на предприятията, които са инвестирали крупни суми в импорта на шистов газ, този проект така и не бе осъществен до момента.
Надеждите за електромрежата между Ходайдо и Сахалин са все още налице. Постигнато е споразумение за продължаване на търсене на зелена светлина.

Президентът Путин заяви, че подкрепя създаването на енергомоста, затова няма да е странно, ако той бъде построен в качеството си на президентски проект.

Posted on 06.01.2017, in Анализи, Енергийни проекти, Икономика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: