Експерт: Съвместният доклад на ФБР и министерството на националната сигурност на САЩ за атаките на руските хакери предсказуемо се провали заради пълната липса на доказателства


Експерт: Съвместният доклад на ФБР и министерството на националната сигурност на САЩ за атаките на руските хакери предсказуемо се провали заради пълната липса на доказателстваСъвместният доклад на ФБР и министерството на националната сигурност на САЩ за атаките на руските хакери предсказуемо се провали заради пълната  липса на доказателства, заяви Роналд Дейберг — професор по политически науки и директор на лабораторията за граждански специалисти Citizen Lab, работеща към Университета в Торонто.

„Белият дом не успя да представи обективни доказателства по най-важната част – за изгонването от САЩ на 35 руски дипломати.

За да бъдат политически ефективни в днешната интернет епоха, подобен род отговори (за предполагаеми заплахи) трябва да бъдат подкрепени с твърди доказателства“, — се казва в статията на експерта, публикувана на сайта www.justsecurity.org.

Тук администрацията на Обама се провали с трясък, но това беше предсказуемо“,  добави той.

Дейберт нарече представения миналата седмица доклад на ФБР и Министерството на националната сигурност „разочароващ и контрапродуктивен документ“.

Той подчертава, че в доклада няма преки доказателства за връзка между кибершпионажа по време на предизборната кампания в САЩ и Русия.

На 29 декември Вашингтон обяви за въвеждането на санкции, които засегнаха някои руски компании, Федералната служба за сигурност и Главното управление към Генералния щаб на ВС на РФ, а също висшето ръководство но ГУ.

Освен това, властите в САЩ обявиха за персона нон грата 35 руски дипломати и съобщиха за затварянето на два обекта, които принадлежат на РФ в щатите Ню Йорк и Мериленд.

Вашингтон свързва тези стъпки с хакерските атаки над американските политически организации, за които действащата администрация обвинява Русия.

Москва нееднократно отхвърля съпричастността си към кибератаките. Коментирайки новите санкции, прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков заяви, че та са проявя на агресия.

Advertisements

Posted on 06.01.2017, in Анализи, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: