Европейският съюз е загубил над 17 млрд. евро от санкциите срещу Русия


Европейският съюз е загубил над 17 млрд. евро от санкциите срещу РусияЕвропейските санкции срещу Русия, както и руските контрасанкции, са навредили на икономиките на всички държави в Европейския съюз, показва доклад на Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), който е направил своята оценка на база статистически данни за 2015 г.

Изчисленията показват, че икономическите загуби на 27-те държави от въвеждането на санкциите и контрасанкциите са в размер на 17.6 млрд. евро, а 400 хил. работни места са загубени.

Според оценките на WIFO Австрия е загубила 550 млн. евро и 7 хил. работни места, докато най-голямата икономика в ЕС – Германия – 97 хил. работни места и повече от 6 млрд. евро. Щетите за икономиката на Франция се оценява на 1.63 млрд. евро, Полша – 1.36 млрд. евро, Италия – 950 млн. евро и Чехия – 760 млн. евро.

Износът от Австрия към Русия намалява през 2015 г. с почти 40% на годишна база, доставките от други страни също бележат спад.

Въпреки това експертите от WIFO смятат, че влошаването на външнотърговските показатели е свързано не само с „войната със санкции”, но и с отслабването на руската икономика в резултат на по-ниските цени на петрола и обезценяването на рублата.

Над 1/3 от спада при износа от Австрия за Русия се дължи на санкциите, а не на проблемите на руската икономика.

За целия ЕС този показател е 44%. Ако нямаше санкции, европейските компании щяха да загубят около 22 млрд. евро, което се дължи на намаляването на продажбите в Русия.

Австрийската оценка на щетите, причинени на ЕС, взима предвид въздействието на санкциите и контрасанкциите, а не общата конюнктура, за което експертите от WIFO са използвали сложни иконометрични модели.

Advertisements

Posted on 06.01.2017, in Анализи, История and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: