Държавният секретар на САЩ Джон Кери проведе последната си пресконференция


Държавният секретар на САЩ Джон Кери проведе последната си пресконференцияДържавният секретар на САЩ Джон Кери даде пресконференция във Вашингтон за дейността на Държавния департамент на САЩ през последните 4 години, като основни теми бяха сирийския конфликт, отношенията с Русия и ситуацията в Украйна, предаде руската НТВ .

Според Кери, САЩ не са конкуренти на Русия по въпроса за урегулиране на сирийския конфликт и поддържат идеята за преговори в Астана.

„На този етап се надяваме, че срещата в Астана ще бъде голяма крачка напред, ако се състои. Очевидно, има съмнения за това, като се отчита смяната на позициите и ставащото в Сирия. Разговарях с де Мистура и с министъра на външните работи на Русия Лавров. Ние всички сме съгласни, че остава все същата цел – да попаднем в Женева, където да се проведат реални преговори“, заяви Кери.

Тръгващият си държавен секретар на САЩ изрази увереност, че кампанията против терористичната групировка „Ислямска държава“ ще доведе до победа над джихадистите през тази година.

При това той отбеляза, че заплахата идваща от ИД няма да изчезне, защото групировката се адаптира към променящите се обстоятелства и вероятно бойците ще се съсредоточат в нови точки и ще провокират нови атаки.

Преди това Джон Кери подготви прощално писмо, в което припомни за „презареждането“ на отношенията с Русия  по време на неговата работа като държавен секретар.

“По време на първия мандат на президента Обама Съединените щати и Русия осъществиха рестартиране на отношенията си, което доведе до чувствителна полза, включително контрола на ядреното въоръжение и организирането на маршрута на доставките за нашите войници в Афганистан.

В отделни случаи ние можахме да работим заедно в сфери от общ интерес: преговори по СВПД (Съвместен всеобхватен план на действия – ядрено споразумение с Иран — RT), защита на морските райони и координация на действията по проблемите на Арктика”, се казва в писмо на Кери, написано по случай завършването на работата на действащата администрация.

 

Advertisements

Posted on 06.01.2017, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: