Русия създава свръхустойчив лаптоп


Русия създава свръхустойчив лаптопТехниката ще бъде защитена от вода, ниски и високи температури, удари и електромагнитни полета, пише  „Руски дневник“.

Министерството на промишлеността и търговията отпусна субсидия на руския разработчик „Т-Платформи“ в размер на 150 млн. рубли по проект за създаването на свръхустойчив руски лаптоп. Техниката ще може да работи и след попадане във вода, при температура на въздуха от -50° до +50° C, както и след силен удар и вибрации. От компанията обясниха, че разработват два проекта: единият лаптоп ще бъде създаден на базата на процесор x86 на компанията Intel, а вторият – на базата на процесор Baikal-M на руската компания „Байкал Електроникс“, дъщерна фирма на „Т-Платформи“.

Пълното наименование на проекта, подкрепен от ведомството, звучи така: „Разработка и производство на преносими работни компютри във формат „лаптоп“ на базата на процесори x86 и родни процесори със специална защита“.

От компанията поясниха, че лаптопът, който ще бъде създаден на базата на процесора на Intel, е необходим, за да бъдат облекчени компаниите с вече закупен софтуер в прехода им към изцяло руско оборудване. От преносимите устройства ще могат да се възползват индустриалните компании, както и хората, които работят и живеят в „сурови условия“.

„Защитените лаптопи“ могат да се използват от компаниите в нефтогазовия отрасъл, от работещите на петролни платформи, от геоложки експедиции, в производствените цехове, в Сибир или в тайгата, където най-важна е надеждността и устойчивостта на ниски и високи температури, влажност, високи електромагнитни полета, и където лаптопът трябва да може да работи и след падане във вода или върху камък, при силни вибрации и блъскане – обяснява заместник-търговският директор по развитие на бизнеса и работа със стратегически партньори на „Т-Платформи“ Александър Голуб. –  Има голям брой клиенти, които са свикнали с определени програми и всяка промяна за тях представлява трудност. За тези, които вече имат инсталиран софтуер, закупено оборудване и операционни програми, в следващите 3-4 години от преходния период ще имат нужда от устройство с процесор на Intel, но останалото оборудване ще бъде изцяло руско“.

В базовата окомплектовка на преносимия компютър ще бъде вградена операционната система Linux, но по поръчка на купувача ще може да се инсталира и Windows 10. Субсидията, която компанията трябва да получи до 2019 г., възлиза на 450 млн. рубли, а останалите средства ще се отпускат с отделни приложения в последващите периоди. Тази година компанията е получила 150 млн. рубли от федералния бюджет. Според документите в рамките на проекта ще бъдат регистрирани четири патента и ще бъдат създадени 18 нови високотехнологични работни места.

Председателят на Асоциацията на производителите на електронна апаратура и прибори Светлана Аполонова смята, че производството на родни лаптопи за индустриалния пазар е важно както от икономическа гледна точка, така и от гледна точка на информационната сигурност.

„В определени сегменти подобна изчислителна техника, безусловно, е необходима, „промишлените“ лаптопи са необходими и при проучванията на находища и добива на нефт и газ, където условията са трудни, особено климатичните, но основният въпрос, естествено, е цената: ще бъдат ли руските лаптопи конкурентноспособни спрямо вносните им аналози“, разсъждава Светлана Аполонова.

„Ако искаме да се развива икономиката, ще трябва да разполагаме със собствени технологии, а не да адаптираме вносните; трябва да произвеждаме собствено оборудване. Вторият важен въпрос е свързан с информационната сигурност, тъй като с помощта на чуждестранни операционни системи и оборудване може да бъде предизвикана техногенна катастрофа, критически важна е и защитата срещу тероризъм“, казва Аполонова.

Според разработчиците процесът по създаване на лаптопите ще отнеме поне година. В момента компанията все още очаква процесорите от „Байкал Електроникс“, докато проектът с процесорите на Intel вече е в ход. От пресслужбата на „Байкал Електроникс“ поясниха, че първите инженерни образци ще бъдат готови във втората половина на следващата година, когато ще бъдат предадени на „Т-Платформи“. Впрочем компанията „Байкал Електроникс“ също е получила субсидия от Министерството на промишлеността и търговията през 2016 г. в размер на 400 млн. рубли за производството на процесора „Байкал М“.

Advertisements

Posted on 05.01.2017, in Анализи, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: