Председателството на Китай в БРИКС е важна стъпка към нов световен ред


Председателството на Китай в БРИКС е важна стъпка към нов световен редОт 1 януари 2017 г. Китай поема председателството на БРИКС. Създадена през 2008 г. като отговор на икономическата криза, БРИКС става инициатор на антикризисни промени, настоявайки най-вече за реформа на МВФ.

Китай е лидер в търговските обеми, рейтингът на китайските банки е един от най-високите в света. Поднебесната – една от петте най-големи държави в рамките на БРИКС – се стреми, заедно с останалите членове на организацията, към създаването на многополюсен свят, в който да няма лидер.

Свят, основан на балансиране на интересите на всички страни; зачитане интересите в истинския смисъл на думата, а не равняване под хегемон. Както и създаването на нов международен ред, основан на принципите на равнопоставеността.

Силата на страните от БРИКС се състои в тяхната взаимна допълняемост. Русия е богата на минерални ресурси, Бразилия – със селскостопанска продукция, Индия разполага с огромни човешки интелектуални ресурси, Китай е най-голямата в света производствена база, а в Южноафриканската република се намират несметни ценни природни ресурси, като диаманти, злато и други.

Идеята за БРИКС беше посрещната от запада първоначално с насмешка, после със сарказъм, след това с яростна критика, но вече все повече и повече сериозни анализатори са принудени да признаят, че новосъздаденият икономически съюз вече се е превърнал в реален конкурент. Ясно е, че БРИКС не е идеалното решение и той има своите вътрешни проблеми и противоречия. Но за последните пет години създателите му преминаха от думи към дела.

Докато западните страни (и по-специално тези от Г-7) за същия този период не само че не отбелязаха никакъв напредък, но и затъват във все по-големи финансови проблеми. Може определено да се каже, че и за последните 10 години напредък в Г-7 няма. Дори обратното – има регрес.

Засега разширение на този икономически съюз от пет държави не се предвижда.

 

Advertisements

Posted on 05.01.2017, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: