Руските вертолети Ка-52 „Алигатор” са защитени в електронен облак


Руските вертолети Ка-52 „Алигатор” са защитени в електронен облакВоюващите в Сирия ударни вертолети Ка-52 „Алигатор” са защитени от ПЗРК (преносими зенитноракетни комплекси) „Стингер”, чрез новия комплекс „Витебск”.

За първи път в света е създаден ефективен комплекс за оптико-електронно смущаване на инфрачервените системи на самонасочващите се зенитни ракети. Те се използват в почти всички ПЗРК, а също и в много ракети „въздух-въздух”.

При това те се „научиха” да различават изстреляните термични „капани” и да не се отклоняват по тях.

Руските специалисти обаче успяха да проектират и да направят уникална станция за оптико-електронни смущения. На външния пазар тя се продава под названието „Президент-С”, но в Русия комплексите са известни като „Витебск”.

Сърцето на комплекса е станцията за оптико-електронно сриване на атаката. Тя представлява металическо кълбо с диаметър около половин метър. Целият секрет е в неговия „пълнеж” и в математическите алгоритми, залегнали в основата на програмното управление на системата.

Работата на комплекса е основана на тяснонасочена и по специален начин модулирано излъчване на специално разработена сапфирена лампа. Около вертолета при възникване на опасност се създава истинско „огнено” кълбо.

В системата на управление на ракетата, вече захванала вертолета, неочаквано възниква фантомен образ на целта, който нейния „мозък” възприема като основна.

Появява се някаква странична виртуална реалност, която привлича към себе си. Ракетата се устремява в празното пространство, където се самоликвидира.

Advertisements

Posted on 04.01.2017, in Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: